OMS numește un comitet de 26 de experți pentru a investiga originile COVID-19

  • 13 Octombrie 2021 17:21
OMS numește un comitet de 26 de experți pentru a investiga originile COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri numirea unui grup științific dedicat studierii originilor noilor agenți patogeni (Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens, SAGO), în cadrul căruia epidemiologul cubanez Maria Guzmán alături de alți 25 de experți vor trebui să continue să investigheze cum a apărut COVID-19, printre alte maladii, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Alături de Guzmán, de la Institutul de Medicină Tropicală Pedro Kouri, se vor afla virusologi, epidemiologi și alți specialiști din Brazilia, SUA, Marea Britanie, Rusia, Franța, Germania, China sau Japonia, printre alte țări.

Unii dintre ei lucrează la instituții de prestigiu, precum Universitatea din Oxford, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) din SUA, Institutul Pasteur din Franța, sau Fundația Oswaldo Cruz din Brazilia, potrivit listei furnizată de OMS.

Cei 26 de membri vor trebui supuși unei evaluări finale, în care OMS va ține cont de aprecierile publice cu privire la acești candidați.

Comitetul s-a format nu doar pentru a căuta originea coronavirusului ce provoacă COVID-19, pentru care o misiune a OMS s-a deplasat deja în China în februarie anul acesta, ci și pentru a investiga cauzele altor eventuali viitori agenți patogeni periculoși.

SAGO va sfătui OMS cu privire la considerentele științifice și tehnice referitoare la originile agenților patogeni care apar și reapar, cu privire la potențialul lor pandemic și epidemic. În plus, va ghida OMS cu privire la următorii pași care trebuie făcuți pentru a înțelege originile virusului SARS-CoV-2.

"A înțelege de unde vin acești agenți patogeni este esențial pentru a evita apariția de viitoare focare cu potențial epidemic și pandemic", notează într-un comunicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău