OMS: Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune nu sunt tratate

  • 25 August 2021 11:19
OMS: Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune nu sunt tratate

Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune la nivel mondial, reprezentând aproximativ 720 de milioane de pacienți, nu urmează un tratament medical, fapt care îi expune la grave probleme cardiovasculare, potrivit unui studiu finanțat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează AFP.

"Hipertensiunea crește considerabil riscul de boli ale inimii, creierului și rinichilor și este una dintre cauzele majore de deces și de îmbolnăvire la nivel mondial", a subliniat OMS într-un comunicat publicat miercuri, după publicarea studiului în revista medicală The Lancet, scrie Agerpres.

Potrivit oamenilor de știință, peste 8,5 milioane de decese înregistrate în fiecare an la nivel global sunt asociate în mod direct cu o presiune sangvină ridicată. Acționarea asupra acestui parametru ar putea să reducă cu 20%-50% numărul infarctelor și cu 35%-40% pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, afirmă autorii cercetării.

Realizat de Imperial College din Londra, studiul arată că numărul persoanelor care suferă de hipertensiune la nivel mondial s-a dublat în 30 de ani, crescând de la 650 de milioane în 1990 la 1,28 miliarde în 2019.

Această creștere în valoare absolută este totuși asociată și cu creșterea populației mondiale și cu îmbătrânirea ei: ca procent, segmentul reprezentat de persoanele care suferă de hipertensiune s-a schimbat foarte puțin în 30 de ani (circa o treime din populația adultă mondială).

În schimb, a fost observat un "transfer" din țările bogate spre țările sărace: în timp ce rata persoanelor cu hipertensiune a scăzut în țările cu venituri mari, aceasta a crescut sau a rămas stabilă în multe țări cu venituri mici și medii, în special în Africa Subsahariană, Oceania și în unele țări din Asia.

Cercetătorii estimează, de asemenea, că 580 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune fără să știe acest lucru. În total, mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune (720 de milioane) nu sunt tratate.

"Deși hipertensiunea este ușor de diagnosticat și de tratat cu medicamente care au costuri mici, este vorba despre un eșec în termeni de sănătate publică, în condițiile în care atât de mulți oameni din întreaga lume nu primesc încă tratamentul de care au nevoie", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati, citat de OMS.

În paralel cu acest studiu, OMS a publicat noile sale recomandări privind o mai bună diagnosticare și tratare a hipertensiunii.

În marja acestor recomandări, formulate pentru personalul medical, OMS a evocat și importanța pe care o are stilul de viață. Pentru a trata sau a preveni hipertensiunea, oamenii trebuie să consume mai puțină sare și mai multe fructe și legume, să facă exerciții fizice în mod regulat, să evite fumatul și să reducă consumul de alcool.

Cauzată de împingerea sângelui de către inimă în vasele sangvine, tensiunea arterială este măsurată prin două valori: când inima se contractă (presiune sistolică) și când inima se relaxează (presiune diastolică).

Hipertensiunea se instalează atunci când sunt depășite pragurile de 140 mmHg (milimetri de mercur) pentru presiunea sistolică și de 90 mmHg pentru presiunea diastolică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău