OMS, îngrijorată de posibilitatea izbucnirii unei noi epidemii de Ebola, ca cea din 2013. Sunt 4 morți în Guineea
-
15 Februarie 2021 08:28
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmează să-și mobilizeze toate resursele și să înceapă să trimită dozelor de vaccin împotriva Ebola, pentru a ajuta Guineea să facă față revirimentului epidemiei de febră hemoragică. Coșmarul Ebola revine, după cinci ani și au fost deja anunțate patru decese.
"Vom desfășura rapid capacitățile necesare pentru a sprijini Guineea, care are deja o mare experiență", a declarat presei profesorul Alfred George Ki-Zerbo, la încheierea unei reuniuni cu autoritățile sanitare ale acestei țări, care în 2013 s-a confruntat cu cea mai mare epidemiei de Ebola.
Patru morți după reapariția virusului Ebola
Patru persoane au murit de febra hemoragică Ebola în Guineea, prima reapariție semnalată a maladiei în Africa de Vest, de unde a plecat cea mai gravă epidemie din istoria virusului (2013-2016), potrivit Agerpres.
"Suntem cu adevărat preocupați, există deja patru decese de febră hemoragică a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore și două în subprefectura Goueke", a declarat sâmbătă ministrul sănătății, Remy Lamah.
Virusul Ebola, care provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă și diaree, a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, virusul, pentru care există două vaccinuri experimentale dar niciun tratament, a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa.
Declanșată în decembrie 2013 în Guineea, înainte de a se răspândi în Liberia și în Sierra Leone vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016 după ce a afectat zece țări, printre care Spania și SUA, provocând peste 11.300 de morți la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia și Sierra Leone.