OMS Europa și ECDC recomandă creșterea numărului testelor gratuite în contextul răspândirii variantei Delta

  • 23 Iulie 2021 18:43
OMS Europa și ECDC recomandă creșterea numărului testelor gratuite în contextul răspândirii variantei Delta

Varianta Delta este acum majoritară în Europa, au confirmat vineri ramura regională a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), făcând apel în special la creșterea numărului testelor gratuite și alte măsuri de control al cazurilor, relatează AFP, citat de AGERPRES.

OMS Europa și ECDC le-au cerut împreună țărilor europene „să-și întărească eforturile" pentru a preveni cazurile de contagiere, în cadrul unui comunicat comun.

„OMS recomandă ca țările să crească accesul la teste gratuite, dezvoltând secvențierea, să stimuleze cazurile-contact să se plaseze în carantină și cazurile confirmate să se izoleze, consolidând monitorizarea pentru a rupe lanțurile de transmisie și a se asigura că persoanele asupra cărora planează cele mai mari riscuri sunt vaccinate", a precizat organizația ONU.

Din cele circa 30 de țări europene care au transmis date suficiente, varianta Delta este majoritară în 19 națiuni. În aceste țări, partea mediană a virusului inițial detectată în India se apropie de 70%, potrivit datelor puse la dispoziție de OMS.

Pandemia de COVID-19 a accelerat în această săptămână în lume (+9%), în special în Europa (+26%) și în SUA, unde saltul depășește 60%, sub efectul variantei Delta, potrivit unui bilanț al AFP care se oprește joi.

În Europa, saltul este continuu de circa o lună, potrivit autorităților sanitare.

Potrivit ultimelor proiecții ale ECDC publicate vineri, numărul de cazuri noi ar urma să continue să crească și să se dubleze în următoarele patru săptămâni.

ECDC, care monitorizează 30 de țări, între care cele 27 ale Uniunii Europene, a ridicat deja de la „scăzut" la "moderat" nivelul său de îngrijorare privind situația răspândirii COVID-19 în Europa. Patru țări (Spania, Portugalia, Malta și Cipru) sunt încadrate la un grad de îngrijorare „ridicat".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău