OMS | Europa deplânge impactul ''catastrofal'' al COVID-19 asupra tratamentului cancerului

  • 04 Februarie 2021 13:08
OMS | Europa deplânge impactul ''catastrofal'' al COVID-19 asupra tratamentului cancerului

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra tratamentului cancerului este ''catastrofal'', a deplâns joi filiala Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Europa, atrăgând atenția asupra întreruperilor în funcționarea serviciilor oncologice într-o treime dintre țările din zonă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

''Impactul pandemiei asupra cancerului în regiune nu este nimic mai prejos decât catastrofal'', a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie.

Dintre cele 53 de state membre OMS din zonă (inclusiv câteva din Asia Centrală), una din trei țări și-a întrerupt parțial sau total serviciile oncologice din cauza mobilizării contra pandemiei și a restricțiilor de călătorie.

''Unele țări au fost afectate de o penurie de medicamente anticanceroase și multe au înregistrat o scădere semnificativă a diagnosticelor noi de cancer, chiar și în țările cele mai mai bogate'', a menționat Kluge într-un comunicat, atrăgând atenția asupra unei agravări a inegalităților provocate de criza economică.

În Olanda și Belgia, în timpul primei perioade de carantină din primăvara anului 2020, numărul cazurilor de cancer diagnosticate a scăzut de la 30 la 40%, iar în Kârgâzstan a scăzut cu 90% în aprilie 2020, a menționat oficialul ONU.

Potrivit previziunilor OMS, în Marea Britanie, întârzierile în stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului ar conduce la o creștere cu 15% a deceselor cauzate de cancerul colorectal și cu 9% a deceselor asociate cancerului de sân în următorii cinci ani.

În regiunea Europei, cancerul, diabetul și bolile respiratorii cronice sunt responsabile anual de peste 80% dintre decese.

OMS intenționează să mobilizeze din nou autoritățile cu o inițiativă axată în special pe prevenție, depistare precoce și acces universal la diagnostic și tratament.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău