OMS consideră că este ''prematur'' să se declare victoria în fața COVID-19

  • 01 Februarie 18:49
OMS consideră că este ''prematur'' să se declare victoria în fața COVID-19

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat marți că este ''prematur'' ca țările să revendice victoria în fața COVID-19 sau să renunțe la încercările lor de a opri transmiterea virusului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Este prematur ca orice țară să se predea sau să declare victorie'', a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă, preocupat de creșterea numărului de decese în majoritatea regiunilor lumii.

Apelul său la prudență survine în timp ce unele țări intenționează să revină la viața de dinainte de pandemie. Danemarca a făcut acest pas chiar marți, în pofida unui nivel record de cazuri de COVID-19, apreciind că este capabilă să facă acest lucru datorită ratei mari de vaccinare și a gradului scăzut de pericol al variantei Omicron.

''Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese'', a afirmat dr. Tedros. De când varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în urmă cu doar 10 săptămâni, aproape 90 de milioane de cazuri au fost semnalate la OMS.

''Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instalat o ipoteză conform căreia, din cauza vaccinurilor și a transmisibilității ridicate a Omicron și a severității sale mai scăzute, prevenirea transmiterii nu ar mai fi posibilă. Nimic din toate acestea nu ar putea fi mai departe de adevăr'', a explicat directorul OMS. Potrivit acestuia, ''acest virus este periculos'', un mesaj pe care nu a încetat să-l repete de la apariția variantei Omicron.

''Nu cerem niciunei țări să reinstaureze restricțiile. Dar facem apel la toate țările să își protejeze populația, folosind toate instrumentele disponibile, nu doar vaccinurile'', a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Afirmând că virusul va continua să evolueze, el a cerut țărilor să continue testarea, monitorizarea virusului și secvențierea acestuia: ''Nu putem lupta împotriva acestui virus dacă nu știm ce face''.

De asemenea, directorul OMS a apreciat că dacă virusul continuă să evolueze, ''vaccinurile vor trebui de asemenea să evolueze''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău