OMS cere țărilor bogate să aloce 16 miliarde de dolari pentru combaterea COVID-19

  • 09 Februarie 2022 09:43
OMS cere țărilor bogate să aloce 16 miliarde de dolari pentru combaterea COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat miercuri un apel către țările bogate să aloce de urgență 16 miliarde de dolari, fonduri care lipsesc încă, pentru finanțarea planului său de combatere a pandemiei de COVID-19, relatează AFP, citat de AGERPRES.

'Știința ne-a oferit instrumentele' necesare în lupta împotriva pandemiei, 'dacă acestea sunt distribuite în mod solidar pe plan mondial, atunci vom putea să punem capăt COVID-19 ca urgență sanitară mondială în acest an', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

'Dacă țările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor' de finanțare a dispozitivului ACT-A, acest program 'poate ajuta țările cu venituri mici și medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva COVID-19, nivelul scăzut de testări și penuria de medicamente', a subliniat el într-un comunicat.

Propagarea fulgerătoare a variantei Omicron face cu atât mai urgentă distribuirea echitabilă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor, insistă șeful OMS.

Acceleratorul ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva COVID-19, este un dispozitiv creat de marile agenții internaționale de sănătate, de Banca Mondială și Fundația Bill&Melinda Gates.

Condus de OMS, dispozitivul are ca scop să accelereze accesul la instrumentele de luptă împotriva COVID-19 în țările defavorizate.

Una dintre componentele sale este sistemul Covax, introdus încă de la începutul pandemiei și înainte de apariția vaccinurilor eficiente, într-o încercare de a garanta un acces echitabil la vaccinuri pe plan mondial. A miliarda doză de vaccin a fost livrată la mijlocul lunii ianuarie prin acest sistem.

Pentru ca ACT-A să funcționeze este nevoie de 23,4 miliarde de dolari în perioada octombrie 2021-septembrie 2022, dar numai 800 milioane de dolari au fost colectate până în prezent.

Prin urmare, pentru acest program sunt necesare 16 miliarde de dolari din partea țărilor bogate 'pentru a completa deficitul de finanțare imediată', în timp ce țările cu venituri medii ar trebui să se autofinanțeze.

Șase țări - Canada, Germania, Kuweit, Norvegia, Arabia Saudită și Suedia - au atins sau au depășit un nivel de finanțare echitabilă.

Doar 0,4% din cele 4,7 miliarde de teste pentru depistarea COVID-19 efectuate pe plan mondial au fost utilizate în țările defavorizate, unde 10% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău