OMS avertizează că pandemia de COVID-19 încă nu este ținută sub control

  • 06 Octombrie 2021 11:15
OMS avertizează că pandemia de COVID-19 încă nu este ținută sub control

Maria Van Kerkhove, directoarea programului de combatere a maladiei infecțioase COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a subliniat marți că noul coronavirus este încă departe de a fi ținut sub control și că mulți oameni cred, în mod eronat, că pandemia este aproape de a fi învinsă, informează AFP, citat de AGERPRES.

Potrivit acestei specialiste americane în epidemiologie și boli emergente, 3,1 milioane de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 54.000 de decese asociate maladiei COVID-19 au fost raportate în mod oficial săptămâna trecută la nivel mondial, însă cifrele reale sunt probabil mult mai mari.

„Situația se află încă într-o dinamică incredibilă. Iar ea este dinamică, deoarece nu deținem controlul asupra acestui virus", a subliniat Maria Van Kerkhove în timpul unor discuții purtate în direct pe conturile de pe rețelele de socializare ale OMS.

"Încă nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii. Însă unde anume mai exact... nu știm deocamdată, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele de care dispunem în prezent pentru a ne apropia de sfârșitul ei", a adăugat specialista americană.

„În anumite orașe, vedem secții de terapie intensivă și spitale saturate, precum și oameni care mor, în timp ce pe străzi oamenii se comportă ca și cum pandemia a fost complet învinsă", a continuat Maria Van Kerkhove.

Experta americană a subliniat, de asemenea, că decesele raportate la nivel mondial au fost înregistrate în cea mai mare parte la persoane care nu erau vaccinate împotriva COVID-19.

Potrivit datelor transmise de țările care comunică astfel de informații, "ratele de spitalizare și de deces sunt de departe" cele mai ridicate "în rândul celor care nu au fost vaccinați", a adăugat ea.

Maria Van Kerkhove a criticat totodată campaniile de dezinformare și ideile false care circulă pe internet despre COVID-19.

„Rezultatul este că mulți oameni continuă să moară. Nu putem să îndulcim această realitate", a subliniat ea.

OMS analizează în această perioadă evoluția pe care ar putea să o aibă pandemia de COVID-19 în următoarele 3-18 luni.

„Avem încă grupuri mari de indivizi care nu sunt vaccinați, fie pentru că nu au acces la vaccinuri, fie pentru că refuză să se vaccineze sau nu pot fi vaccinați, astfel încât putem în continuare să asistăm la recrudescențe ale pandemiei", a subliniat experta americană.

Ea a avertizat că noul coronavirus, deși va ajunge într-un final să fie ținut sub control, este un virus a cărui existență va fi una de durată.

„Posibilitatea de a eradica virusul sau chiar de a elimina definitiv acest virus la nivel mondial a fost pierdută încă de la început. Ea a fost pierdută pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus pe cât de viguros ar fi fost posibil", a concluzionat specialista americană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău