OMS avertizează că în octombrie și noiembrie epidemia va fi mai gravă în Europa

  • 14 Septembrie 2020 16:05
OMS avertizează că în octombrie și noiembrie epidemia va fi mai gravă în Europa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că se așteaptă la o nouă creștere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în octombrie și noiembrie, transmite AFP.

'Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată', a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri - tendință deja observată, însă deocamdată cu un număr de morți aproape stabil.

'Suntem într-un moment unde țările nu doresc să audă acest tip de vești proaste, iar eu înțeleg asta', a spus oficialul, care a adăugat și 'un mesaj pozitiv': 'pandemia se va opri, la un moment dat'.

Reprezentanții celor 55 de state membre ale OMS Europa se întâlnesc luni și marți pentru a se informa reciproc despre măsurile de combatere a epidemiei și pentru a conveni asupra strategiei pe următorii cinci ani. Kluge i-a avertizat să nu se aștepte la încheierea epidemiei odată cu apariția unui vaccin.

'Aud tot timpul: 'vaccinul va însemna sfârșitul epidemiei'. Bineînțeles că nu!', a spus reprezentantul OMS Europa, cu sediul la Copenhaga. 'Nu știm nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populație. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alții nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coșmar logistic...', a adăugat medicul belgian.

'Sfârșitul acestei pandemii va veni în când, ca o comunitate, vom fi învățat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv', a susținut Kluge.

În Europa, în special în Spania și Franța, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este în creștere evidentă de câteva săptămâni. Vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decât în aprilie, arată datele publicate de organizație. În același timp, numărul zilnic de decese este aproximativ același ca la începutul lui iunie, în jur de 400-500, conform aceleiași surse. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău