OMS afirmă că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron provoacă simptome mai ușoare

  • 04 Ianuarie 2022 14:29
OMS afirmă că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron provoacă simptome mai ușoare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă", a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o "veste bună".

Totuși, a adăugat el, transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o amenințare în țările în care o parte mare a populației rămâne nevaccinată.

Declarațiile sale cu privire la riscul redus de formă severă sunt în concordanță cu alte date, inclusiv un studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele țări în care a fost detectată varianta Omicron.

Cu toate acestea, Abdi Mahamud a atras atenția că Africa de Sud reprezintă un caz particular deoarece are o populație tânără, printre alți factori.

Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunțe, însă a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală și nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău