OMS a recomandat "a nu se utiliza" Ivermectina în cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19

  • 31 Martie 2021 20:45
OMS a recomandat

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri "a nu se utiliza" Ivermectina în cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19, cu excepția studiilor clinice, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ivermectina, un medicament antiparazitar frecvent folosit, face obiectul unei intense campanii de promovare pe rețelele de socializare, dar, potrivit unui comitet de experți de la OMS, datele furnizate de studiile clinice desfășurate pentru a măsura eficacitatea acestui medicament împotriva COVID-19 nu au furnizat rezultate convingătoare.

"Recomandarea noastră este de a nu se utiliza Ivermectina pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19. Recomandarea se aplică indiferent de nivelul de gravitate sau de durata simptomelor", a declarat Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrul OMS, într-o conferință de presă.

Ea a subliniat că excepția de la această recomandare, care se bazează pe nivelul actual al datelor furnizate de cercetările științifice, vizează doar studiile clinice.

Experții de la OMS au formulat aceste concluzii pornind de la un total de 16 studii clinice aleatorii care includ 2.400 de participanți, însă unele dintre acele studii compară Ivermectina cu alte medicamente.

Numărul studiilor ce permit compararea Ivermectinei cu un placebo "este mult prea restrâns", a explicat medicul Bram Rochwerg, cercetător la Universitatea McMaster din Canada și membru în comitetul OMS însărcinat cu evaluarea acestui medicament.

Janet Diaz și Bram Rochwerg au precizat că aceste recomandări sunt "în dinamică" și vor fi actualizate dacă noi cercetări vor infirma sau vor completa nivelul actual al cunoștințelor despre efectele Ivermectinei împotriva COVID-19.

Recomandarea OMS - prima care vizează Ivermectina - a fost făcută la scurt timp după cea formulată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care, la fel ca OMS, nu recomandă utilizarea acestui medicament, cu excepția studiilor clinice.

Omologul său american, Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA), a publicat pe site-ul său un comunicat în care precizează că nu recomandă Ivermectina, din cauza absenței datelor medicale care ar putea să îi justifice utilizarea.

Ivermectina, un medicament asemănat cu un "star rock"

Recomandarea OMS ar trebui să provoace scepticism și nemulțumire în rândul numeroșilor apărători ai acestui medicament de uz veterinar și uman, folosit împotriva unor paraziți, precum scabie, cecitatea râurilor (oncocercoză) și păduchi.

Entuziasmul față de acest medicament provine mai ales dintr-un studiu australian, publicat în primăvara anului 2020, care a observat o eficacitate in vitro, adică în condiții de laborator, a Ivermectinei asupra SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă maladia COVID-19.

Ieftină și deja utilizată în anumite țări, de exemplu în America Latină, Ivermectina are anumite puncte comune cu Hidroxiclorochina, apărată cu vehemență de anumiți medici și personalități politice, deși eficacitatea sa nu a fost dovedită, iar un amplu studiu clinic a tras concluzia unei absențe a efectelor sale benefice.

Adeseori, atât în cazul Ivermectinei, cât și în cel al Hidroxiclorochinei, se face simțită aceeași retorică a teoriilor complotiste, potrivit cărora aceste medicamente ar fi în mod intenționat ignorate de către autorități din cauza rentabilității lor scăzute pentru industria farmaceutică.

De la sfârșitul lunii martie 2021, medicamentul face obiectul unei campanii masive de promovare pe rețelele de socializare, însoțită de hashtag-ul #BeBraveWHO (#FiiCurajoasăOMS), pentru a cere Organizației Mondiale a Sănătății să autorizeze această moleculă în combaterea maladiei COVID-19.

Nu este un medicament inofensiv

Susținătorii Ivermectinei, după modelul celor care susțin Hidroxiclorochina, afirmă adeseori că acest medicament este deja utilizat pe scară largă în lumea întreagă, chiar dacă în scopuri total diferite, și, deci, nu ar trebui să existe niciun motiv de îngrijorare.

Medicul Bram Rochwerg a subliniat însă faptul că "dozele și regimurile care au fost utilizate în tratarea oamenilor bolnavi de COVID-19 nu sunt aceleași ca cele utilizate pentru alte indicații medicale și, în consecință, chiar dacă este un medicament relativ sigur, există în continuare potențialul ca el să fie periculos" în astfel de condiții.

Același medic consideră și că utilizarea unui medicament a cărui eficacitate nu este dovedită "este o distragere a atenției și a mijloacelor" în raport cu medicamentele care chiar funcționează.

"În consecință și în absența dovezii de eficacitate, cel puțin pe baza datelor pe care le avem, grupul de dezvoltare a recomandărilor pentru OMS a considerat că acești factori prevalează în fața unor beneficii potențiale incerte", a adăugat același medic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău