OMS a adoptat o rezoluție ''îndulcită"" în ceea ce privește transparența piețelor medicamentelor

  • 28 Mai 2019 17:50
OMS a adoptat o rezoluție ''îndulcită

Statele membre în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au adoptat marți o rezoluție prin care solicită o mai mare transparență asupra piețelor medicamentelor, însă textul final a fost în mare parte "îndulcit" în urma unor negocieri îndelungate, informează AFP, preluat de Agerpres.

Proiectul de rezoluție, prezentat de Italia cu sprijinul unui număr important de țări - aproape 20 - a fost negociat timp de mai multe zile cu ușile închise de statele membre, reunite de peste o săptămână cu ocazia celei de-a 72-a Adunări mondiale a OMS, care se încheie marți, la Geneva.

Negocierile dintre statele membre s-au ținut cu ușile închise, însă OMS a publicat săptămâna trecută pe site-ul său o versiune intermediară a rezoluției, în care se putea observa că un mic număr de state, inclusiv Germania, Elveția, Statele Unite și Marea Britanie, solicitau adoptarea unui text mai suplu. Marți, un consens a fost în cele din urmă găsit, ce a permis adoptarea formală a rezoluției de către statele membre.

Textul adoptat a fost totuși în mare parte "atenuat", mai ales în privința transparenței asupra testelor clinice și asupra costurilor de fabricație a medicamentelor.

Promotorii rezoluției au reușit să mențină în textul final principiul transparenței asupra prețurilor, documentul invitând statele membre "să ia măsurile corespunzătoare ce vizează un schimb public de informații despre prețurile nete".

În contextul în care proiectul inițial îndemna statele "să ceară difuzarea rezultatelor și a costurilor testelor clinice umane", rezoluția adoptată marți se mulțumește să le ceară să ia măsuri pentru "a sprijini difuzarea și o mai mare disponibilitate a datelor despre rezultate și - dacă ele sunt deja disponibile public sau furnizate cu titlu voluntar - despre costurile testelor clinice umane".

Rezoluția s-a limitat să solicite statelor "să amelioreze notificarea informațiilor oferite de furnizori despre produsele sanitare omoloage, de exemplu rapoartele despre rețete, prețuri, unități vândute, taxe de comercializare și subvenții", în condițiile în care proiectul inițial le îndemna "să ceară ca aceste informații să fie făcute publice".

De asemenea, rezoluția a cerut statelor să îmbunătățească "notificarea publică a informațiilor despre situația existentă în domeniul brevetelor și despre autorizarea plasării pe piață a produselor sanitare", pe când proiectul inițiat de Italia îndemna într-o manieră mult mai clară statele membre "să îmbunătățească transparența referitoare la brevete".

Săptămâna trecută, aproape 50 de ONG-uri, inclusiv MSF (Medicins Sans Frontieres) și Medicins du Monde, au lansat un apel în favoarea adoptării unei rezoluții "puternice". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău