Omicron prezintă un risc global "foarte ridicat", însă datele privind gravitatea îmbolnăvirii sunt limitate (OMS)

  • 13 Decembrie 2021 12:37
Omicron prezintă un risc global

Varianta Omicron a coronavirusului, raportată în peste 60 de state, prezintă un risc global "foarte ridicat", existând unele dovezi că ar putea ocoli protecția dată de vaccinuri, însă datele clinice privind gravitatea bolii cauzate de această tulpină sunt limitate, afirmă Organizația Mondială a Sănătății.

Rămân incertitudini semnificative în legătură cu varianta Omicron, care a fost detectată inițial în Africa de Sud și Hong Kong, existând temeri că mutațiile acesteia ar putea duce la o contagiozitate mai înaltă și la un număr mai mare de cazuri de COVID-19, afirmă OMS, într-un briefing tehnic emis duminică.

"Riscul general legat de noua variantă ce provoacă îngrijorare, Omicron, se menține foarte ridicat, din mai multe motive", precizează OMS, reiterându-și prima evaluare legată de riscul noii tulpini, din 29 noiembrie. "În al doilea rând, probele preliminare relevă o posibilă evitare a imunității umorale împotriva infectării și o rată mai mare de transmitere, ceea ce ar putea duce la noi creșteri semnificative ale numărului de îmbolnăviri, cu consecințe grave", subliniază OMS, referindu-se la posibila abilitate a virusului de a ocoli imunitatea oferită de anticorpi.

OMS citează unele dovezi preliminare conform cărora numărul de persoane care s-au reinfectat cu coronavirus a crescut, în Africa de Sud. Deși studiile preliminare din Africa de Sud relevă că Omicron ar putea fi mai puțin severă decât varianta Delta - ce este dominantă, în prezent, la nivel mondial - iar toate cazurile raportate în regiunea Europei au fost ușoare sau asimptomatice, rămâne neclar în ce măsură Omicron ar putea fi în mod inerent mai puțin virulent, afirmă OMS. "Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul severității".

"Chiar dacă gravitatea este, posibil, mai scăzută decâ în cazul variantei Delta, se preconizează că numărul spitalizărilor va crește, din cauza contagiozității ridicate. Mai multe spitalizări ar putea împovăra sistemele de sănătate și ar putea cauza mai multe decese. În următoarele săptămâni sunt așteptate informații suplimentare, afirmă OMS, notând decalajul dintre infectare și consecințele acesteia. 

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău