OMS | Variola maimuței constituie "un risc moderat" pentru sănătatea publică generală, la nivel global

  • 30 Mai 2022 09:12
OMS | Variola maimuței constituie

Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că variola maimuței constituite "un risc moderat" pentru sănătatea publică generală, la nivel global, după ce au fost raportate cazuri în țări în care maladia nu este endemică.

"Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă virusul exploatează oportunitatea de a se autostabili ca patogen pentru oameni și de a se răspândi către grupuri mai vulnerabile în fața îmbolnăvirii grave, precum copiii mici și persoanele imunocompromise", potrivit OMS.

Până la 26 mai au fost raportate 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte, în 23 de state membre ale OMS, în care virusul nu este endemic, a precizat agenția pentru sătănate. Nu au fost raportate decese până în prezent. Totodată, OMS afirmă că apariția bruscă a variolei maimuței în state non-endemice indică faptul că a existat o transmitere nedetectată de o anumită perioadă de timp și aceasta a fost amplificată de evenimente recente. Agenția a adăugat că se așteaptă să fie raportate mai multe cazuri, pe măsură se monitorizarea se extinde, în țările endemice și non-endemice.

Variola maimuței este o boală infecțioasă cu simptome în general ușoare și este endemică în părți din vestul și centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat, așadar poate fi ținută sub control cu ușurință prin măsuri precum autoizolarea și igiena. 

Sursa: Rador 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău