Ombudsmanul sesizează ONU și Consiliul Europei privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului

  • 14 Septembrie 2023 14:42
Ombudsmanul sesizează ONU și Consiliul Europei privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului

Avocatul poporului, Ceslav Panico, a adresat scrisori secretarului general al Organizației Națiunilor Unite și comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei cu privire la instituirea unui mecanism special de monitorizare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Ombudsmanul a atras atenția înalților funcționari asupra faptului că situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a cunoscut o înrăutățire considerabilă odată cu începerea conflictului armat a Federației Ruse împotriva Ucrainei, transmite IPN.

În scrisoarea adresată secretarului general ONU, Antonio Guterres, și comisarului pentru drepturilor omului al CoE, Dunja Mijatović, ombudsmanul a comunicat despre situația curentă cu privire la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și regresul înregistrat în ultima perioadă la acest capitol.

A fost specificat faptul că, deși în perioada anului 2022, Oficiul Avocatului Poporului a reușit să întreprindă două vizite de monitorizare în instituțiile de detenție în stânga Nistrului, totuși se evidențiază faptul că accesul în regiunea separatistă rămâne a fi interzis pentru ombudsman și pentru întreaga Instituție a Drepturilor Omului. Astfel, o monitorizare independentă a respectării drepturilor omului și oferirea unui mecanism de protecție pentru persoanele din regiunea transnistreană nu pot fi realizate eficient și sigur în conformitate cu standardele internaționale.

Odată cu începerea conflictului armat a Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a cunoscut o înrăutățire considerabilă. Autoritățile separatiste au interzis contactul persoanelor cu autoritățile constituționale și au instituit și o pedeapsă penală pentru astfel de acțiuni, precum și au impus restricții adiționale privind deplasarea în regiune a persoanelor. „Totodată, asasinarea liderilor politici din regiune rămâne a fi un risc perpetuu pentru persoanele care doresc să se afirme în spațiul public. În același timp, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol pe problematica drepturilor omului este blocată de mai mulți ani de către reprezentanții de la Tiraspol”, se menționează într-un comunicat de presă al Oficiului.

Ceslav Panico a solicitat oficialilor internaționali să instituie o nouă procedură de monitorizare, inclusiv prin instituirea unui raportor special sau a unei misiuni speciale pe problemele drepturilor omului din regiunea transnistreană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău