Ombudsmanul propune reexaminarea pensiei din oficiu

  • 02 Octombrie 2020 09:10
Ombudsmanul propune reexaminarea pensiei din oficiu

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Parlamentului să simplifice procedura de reexaminare a pensiilor în cazul persoanelor care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie.

Ombudsmanul pledează pentru ca autoritatea de asigurări sociale să reexamineze pensiile pentru limită de vârstă stabilite, fără prezentarea cererilor suplimentare de către beneficiar, se anunță într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Chiar dacă modificările recente la articolul 33 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii sunt apreciate de către ombudsman, acesta propune alternativa de a reexamina pensia din oficiu, adică automat, în baza datelor deținute de către CNAS și cu expedierea ulterioară a deciziei respective beneficiarului.

În opinia lui Mihail Cotorobai, ar fi oportună reexaminarea pensiei în baza datelor procesate din oficiu, ca beneficiarii să nu fie expuși factorilor externi, cum ar fi temperaturi ridicate sau situații epidemiologice. În acest caz, autoritatea de asigurări sociale ar trebui să expedieze beneficiarului decizia privind reexaminarea pensiei cu informația privind datele utilizate, pentru a oferi acestuia posibilitatea contestării sau oferirea datelor suplimentare, în caz de dezacord cu decizia remisă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău