Ombudsmanul face apel către conducerea Republicii Moldova pentru protejarea moldovenilor din Rusia

  • 29 Septembrie 2022 12:40
Ombudsmanul face apel către conducerea Republicii Moldova pentru protejarea moldovenilor din Rusia

Avocatul poporului, Ceslav Panico, a adresat un demers președintelui țării, prim-ministrului și ministrului afacerilor externe și integrării europene prin care solicită eforturi comune suplimentare pentru a crea un mecanism de protecție pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă. Este vorba despre facilitarea liberei circulații spre Republica Moldova. Or, ombudsmanul spune că în ultima perioadă a fost contactat de mai mulți moldoveni stabiliți în Rusia care doresc să se întoarcă acasă, dar au actele de identitate expirate, transmite IPN.

„Protecția propriilor cetățeni nu poate fi limitată doar în hotarele jurisdicționale ale statului, iar autoritățile publice urmează să contribuie și la protecția propriilor cetățeni care se află peste hotarele țării și în mod prioritar să identifice problemele actuale ale drepturilor și libertăților omului pentru a lua în considerare influența anumitor factori și actori asupra unei persoane și a drepturilor sale. Acum, în special, mă refer la cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federației Ruse și riscă să fie înrolați în forțele armate ale acesteia, fără voia lor sau fără a putea avea alternative”, susține Ceslav Panico.

Avocatul poporului spune că moldovenii care l-au contactat i-au comunicat dorința de a reveni acasă, însă au actele expirate. Aceștia s-au plâns că întâmpină dificultăți la perfectarea documentelor în cadrul ambasadei și consulatelor. Adițional, cetățenii moldoveni întâmpină dificultăți la identificarea căilor de transport accesibile și rapide spre Republica Moldova, acestea din urmă creând îngrijorări privind protecția libertăților individuale.

„De asemenea, îngrijorările mele se mai fundamentează și pe recentele declarații făcute de către împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă, care a notat faptul că se necesită o modificare a legislației rusești, astfel încât cetățenii altor state, naturalizați pe teritoriul Rusiei să poate fi înrolați în forțele armate regulate până la vârsta de 45-50 de ani. Respectiv, se evidențiază că și la etapa actuală pe teritoriul statului agresor se află un număr considerabil de cetățeni ai Republicii Moldova care au păstrat cetățenia statului nostru, dar totodată sunt asimilați cetățenilor Federației Ruse”, a declarat ombudsmanul.

Potrivit lui, există un risc eminent de violare a drepturilor și libertăților persoanelor respective, prin modificările propuse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău