Ombudsmanul copilului susține decizia de a suspenda activitatea școlilor și grădinițelor în legătură cu răspândirea noului coronavirus

  • 10 Martie 2020 16:55
Ombudsmanul copilului susține decizia de a suspenda activitatea școlilor și grădinițelor în legătură cu răspândirea noului coronavirus

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, consideră că suspendarea instruirii în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal este necesară în condițiile în care pentru reducerea șanselor de infectare cu COVID-19 este recomandată evitarea locurilor aglomerate și supraaglomerate.

„Or, în instituțiile de învățământ în procesul de instruire sunt antrenați sute de copii și zeci de profesori, iar evitarea contactelor este dificilă sau aproape imposibilă. Deplasarea copiilor la școală și spre casă în transportul public de asemenea implică riscuri de contaminare”, se arată într-un comunicat al instituției.
 
Maia Bănărescu atrage atenția și asupra faptului că nu în toate școlile sunt asigurate condițiile adecvate pentru igienă, cum ar fi lipsa apei calde sau chiar a apei reci, a săpunului, unor substanțe dezinfectante sau amplasarea, preponderent în localitățile rurale, a blocurilor sanitare în curțile școlilor. În asemenea împrejurări copiii sunt supuși unor riscuri reale de contaminare cu infecția Coronavirus de tip nou, pentru că nu poate fi asigurată respectarea  recomandării de bază a OMS privind spălatul cât mai frecvent pe mâini cu săpun, pentru prevenirea infectării.  

Totodată, Ombudsmanul atenționează și asupra necesității supravegherii copiilor la domiciliu de către adulți, ceea ce presupune acordarea unor concedii medicale pentru părinți sau reprezentanți legali.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului mai accentuează rolul cadrelor didactice, părinților și cadrelor medicale în informarea copiilor despre măsurile de prevenire a infectării cu Coronavirus de tip nou, acțiunile ce urmează a fi întreprinse în cazul apariției simptomelor de îmbolnăvire, dar și în supravegherea sănătății publice în instituțiile de învățământ din țară.

Maia Bănărescu cheamă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să vegheze cu strictețe pentru ca în cadrul instituțiilor de învățământ să fie asigurate măsurile necesare pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), implicit  de dezinfectare a spațiilor în corespundere cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău