Avocatul poporului pentru drepturile copilului propune revizuirea legislației muncii

  • 11 Februarie 2020 12:04
Avocatul poporului pentru drepturile copilului propune revizuirea legislației muncii

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, propune acordarea facilităților pentru agenții economici care creează locuri de muncă pentru copii și-i informează referitor la normele și standardele din domeniul muncii copilului. Propunerea se regăsește într-un aviz expediat prim-ministrului, Ion Chicu, transmite IPN.

Avocatul copilului propune dezvoltarea programelor de pregătire profesională a angajaților din instituțiile de control și supraveghere în domeniul muncii, axat pe specificul asigurării respectării dreptului la muncă a copilului.

Maia Bănărescu a mai propus prim-ministrului ca, în planul de acțiuni al Consiliului Național pentru Drepturile Copilului pentru 2020, printre alte chestiuni, să fie inclusă cea privind respectarea dreptului copilului de a fi protejat împotriva exploatării economice, împotriva implicării în orice muncă ce ar comporta riscuri sau ar împiedica educația, ar dăuna sănătății sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.

Într-un comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului se menționează că s-au constatat mai multe nereguli ce țin de aplicarea legislației care reglementează munca copiilor. Cea mai gravă constatare este lipsa unui mecanism statal eficient de control și supraveghere a respectării standardelor internaționale și naționale din domeniul protecției drepturilor copilului la muncă.  În opinia ombudsmanului, autoritățile de linie își realizează formal sarcinile, cu declin de competențe și indicând asupra imperfecțiunii legislației din domeniul de control.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău