Ombudsman: Cazul Baștovoi a scos în evidență lacune în sistemul de medicină urgentă

  • 02 Februarie 2016 15:54

Cazul Baștovoi a scos în evidență lacune grave ale sistemului de asistență medicală de urgență, care trebuie eliminate în regim operativ.

De această părere este avocatul poporului, Mihail Cotorobai, care condamnă declinarea de către Ministerul Sănătății  a responsabilității echipei de medici pentru lipsa de intervenție în cazul familiei Baștovoi, transmite IPN.

„Abordarea formală a situației pe 30 ianuarie curent de către medicii echipei de urgență, dar și de către acei de la Stația Zonală/Municipală a condus la consecințe dramatice pentru familia Baștovoi”, consideră Mihail Cotorobai.

Potrivit ombudsmanului, Ministerul Sănătății induce în eroare opinia publică prin afirmațiile că medicii de la urgență nu au alertat poliția „neavând temei legal” și că „echipa de AMU a acționat conform legii”. Potrivit lui, Regulamentul de acordare a asistenței medicale de urgență populației prevede foarte clar că întru realizarea atribuțiilor sale Stația Zonală/Municipală cu mai multe servicii printre care serviciul de poliție, serviciul de pompieri și administrația publică locală”, a menționat Mihail Cotorobai.

De asemenea, Regulamentul de activitate a echipei specializate asistență medicală urgentă prevede că membrii echipei colaborează inclusiv cu salvatori și poliție. „Acestea din urmă sunt menționate tocmai pentru asigurarea intervenției prompte în cazuri excepționale, cum ar fi agravarea stării de sănătate a pacientului cardiac, implicit apariția unor probleme de acces”, susține avocatul poporului.

În opinia ombudsmanului, este regretabil faptul că aceste circumstanțe au fost neglijate de medicii din echipa de urgență care, în lipsa unor „semnale de violență  și agresiune” au considerat că nu este necesar să fie chemată poliția sau alte structuri, cum ar fi cele de salvatori. Mihail Cotorobai îi recomandă Ministerului Sănătății să asigure instruirea medicilor din serviciu de urgență în conformitate cu prevederile cadrului normativ și legislativ naționale și la standardele internaționale în domeniul.

Cazul a avut loc în seara de 30 ianuarie, în casa fostului deputat Andrei Baștovoi. În locuință a fost depistat cadavrul soției, Svetlana Baștovoi și feciorul lor, Mircea, în stare de inconștiență. Potrivit informațiilor operative, tragedia s-a produs din cauza unei scurgeri de de gaze. Ministerul Sănătății a precizat că echipa de urgență a acționat conform legii. La ora 6.39, serviciul de dispecerat 903 a fost apelat de fiul lui Baștovoi. La fața locului a fost trimisă o echipă de profil cardiologic, însă ajunsă la adresa indicată poarta din curtea casei era încuiată, iar în curte și casă lipsea iluminarea sau alte semne care ar fi indicat că la adresa respectivă este așteptată ambulanța. Potrivit informației, echipa de urgență s-a aflat la fața locului 30 de minute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău