Omagiu pentru militarii înmormântați la Complexul memorial „Cimitirul Eroilor”

  • 14 Mai 2016 16:07

Ostașii primului și celui de-al doilea război mondial care își duc somnul de veci la Complexul memorial „Cimitirul Eroilor” au fost omagiați sâmbătă, 14 mai, la Chișinău.

Zeci de oameni de diferite vârste, însoțiți de militari și de orchestra prezidențiale au mers în marș de la Monumentul Deportaților de la Gara Feroviară, până la Complexul memorial. Aici un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a ostașilor, transmite IPN.
 
 Organizatorii evenimentului, membrii Comitetul de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor”, spun că în acest mod vor să le amintească și tinerilor despre ostașii căzuți. Președintele Comitetului, Vasile Zaiaț, afirmă că în acest cimitir sunt înmormântați circa trei mii de oameni, o mie dintre care au fost identificați. Potrivit lui este vorba despre militari români, ruși, austrieci, cehi, francezi, polonezi, germani, unguri etc.

La „Cimitirul Eroilor” sunt înmormântați și 16 polonezi care și-au pierdut viața în primul război mondial. Președintele Uniunii polonezilor din Republica Moldova, Vasili Kazimirovici, a spus că 12 dintre ostași polonezi au fost identificați. Președintele Uniunii a menționat că sunt mândri de strămoșii lor care au luptat în aceste războaie, iar în fiecare an vin să-i pomenească.

În timpul primului război mondial, în acest cimitir au fost înmormântați peste 400 de ostași români, iar după anul 1941 aici au fost amenajate morminte și pentru 96 de militari români căzuți în cel de-al doilea răboi mondial. Prezent la evenimentul comemorativ a fost și președintele consiliului județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta a declarat că astfel de comemorări sunt semnficative pentru istorie, întrucât în acest mod se aduce un omagiu tuturor ostașilor care au luptat pentru patrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău