Olga Tokarczuk, laureata Nobelului pentru Literatură pe 2018, creatoarea unei literaturi în perpetuă mișcare

  • 10 Octombrie 2019 19:28
Olga Tokarczuk, laureata Nobelului pentru Literatură pe 2018, creatoarea unei literaturi în perpetuă mișcare

Laureata premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2018, Olga Tokarczuk, considerată în Polonia drept una dintre cele mai talentate romanciere din generația sa, își poartă cititorii într-o căutare pe urmele adevărului traversând universuri policrome și amestecând cu finețe realul cu metafizicul, notează AFP.

Cu simpatii politice de stânga, ecologistă și vegetariană, scriitoarea de 57 de ani, afișând o coafură cu codițe în stilul ''dreadlock'', nu ezită să critice politica guvernului conservator-naționalist aflat în funcție al Partidului Lege și Justiție (PiS).

Scriitoarea s-a născut la 29 ianuarie 1962, în orașul Sulechow, în vestul Poloniei, într-o familie de profesori. Licențiată în psihologie la Universitatea din Varșovia, devine interesată de scrierile lui Karl Jung. O perioadă, lucrează ca psihoterapeut în orașul Walbrzych (sud-vest) și începe să scrie literatură. Publică mai întâi o antologie de poeme înainte să debuteze în proză.

După succesul primelor sale cărți, se consacră pe deplin literaturii și se mută în satul Krajanow, din Munții Sudeți (sud-vest). Operele autoarei poloneze sunt pe lista celor mai bine vândute cărți în Polonia, traduse în peste 25 de limbi, inclusiv în catalană și chineză. Multe dintre acestea au fost adaptate pentru scenă sau ecran.

Operele sale au structuri extrem de variate, de la basmul filozofic ''Les Enfants verts'' (tradus în franceză în 2016), la romanul polițist ecologic angajat și metafizic ''Sur les ossements des morts'' (tradus în franceză în 2010) sau romanul istoric de 900 de pagini ''Les livres de Jakob'' (2014).

Un puzzle gigantic

În universul poetic al scriitoarei, raționalul se îmbină cu iraționalul. Lumea sa este într-o mișcare perpetuă, fără punct fix, cu personaje ale căror biografii și personalități se întrepătrund și, asemenea unui puzzle gigantic, dau naștere unui splendid tablou de perspectivă. Totul este descris într-un limbaj pe alocuri bogat, precis și poetic, atent la detalii.

"Olga este o adeptă a misticismului în căutarea perpetuă a adevărului, adevăr pe care îl putem atinge doar când suntem în mișcare, traversând frontierele. Toate formele, instituțiile și limbile încremenite înseamnă moarte", a explicat pentru AFP, Kinga Dunin, una dintre prietenele autoarei, la rândul său scriitoare și critic literar.

Tokarczuk se autodescrie ca o persoană fără biografie: ''Nu dețin o biografie în adevăratul sens al cuvântului, foarte clară, pe care să o pot povesti într-o manieră interesantă. Sunt compusă din aceste personaje pe care le-am scos din imaginație, pe care le-am inventat. Sunt formată din toți aceștia, am o biografie cu mai multe cadre, enormă'', a explicat scriitoarea într-un interviu pentru Institutul polonez al cărții.

Roman polițist cu teme ecologice

Lansată în 2014, ''Les livres de Jacob'' a obținut deja cel mai prestigios premiu literar polonez, Nike, al doilea din cariera scriitoarei.

Romanul a devenit bestseller în Polonia, dar a făcut și obiectul unor atacuri virulente în rândul naționaliștilor.

După un interviu acordat televiziunii publice în 2015, în care denunță mitul unei Polonii tolerante și deschise, primește amenințări cu moartea pentru ''defăimarea renumelui Poloniei și al polonezilor''. A fost nevoită să se deplaseze timp de o săptămână însoțită de o gardă de corp angajată de editura sa.

Cartea i-a adus - scriitoarei împreună cu traducătorul suedez - prima ediție a premiului literar Kulturhuset Stadsteatern din Stockholm. "Mă simt de parcă aș fi obținut Nobelul", a declarat autoarea la vremea respectivă.

Olga Tokarczuk este și coautoarea scenariului peliculei "Pokot", regizată de Agnieszka Holland și inspirată din romanul ''Sur les ossements des morts''. Oscilând între film polițist cu tematică ecologică și basm filozofic, pelicula a fost lansată în februarie 2017 și a fost recompensată cu premiul Alfred-Bauer în cadrul Berlinalei din același an, reprezentând Polonia în cursa pentru Oscar la categoria cel mai bun film străin, AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău