Olga Roșca, consilier prezidențial pentru relații externe, oferă detalii despre desfășurarea Summitului Comunității Politice Europene (AUDIO)

  • 24 Mai 2023 16:39
0%
00:00:00
00:00:00

Pe agenda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie la Bulboaca, se află subiecte ce se referă la pace și securitate, reziliența energetică și interconexiuni, a declarat consiliera președintei Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică, Olga Roșca, într-un interviu la Radio Chișinău. Ea a precizat că aproape toți liderii și-au confirmat prezența. Evenimentul va fi și o investiție în viitorul nostru european, a subliniat consilierul prezidențial, transmite Radio Chișinău.

Impactul Summitului Comunității Politice Europene pentru cetățenii de rând este unul de lungă durată, a declarat consiliera prezidențială pentru afaceri externe Olga Roșca. Cel mai importat aspect este crearea unei relații tot mai strânse cu țările UE, astfel încât să fie grăbit procesul de aderare.

„Dar și înainte de asta, vom obține mai multe beneficii – un acces mai mare pe piața UE, astfel încât producătorii noștri să poată exporta și mai mult în UE, dar și cetățenii noștri să poată călători”, a spus Olga Roșca.

Pe agenda Summitului se află subiecte ce se referă la pace și securitate, reziliența energetică și interconexiuni.

Întrebată despre cheltuielile Rep. Moldova cu privire la organizarea evenimentului, Olga Roșca a precizat că acestea sunt de fapt investiții.

„Este o investiție în viitorul nostru european. Este un eveniment care ne ancorează în marea familie europeană, este un eveniment care ne permite să grăbim procesul de integrare europeană și este un eveniment care vine cu mesajul că Rep. Moldova nu este singură, a spus Olga Roșca.

Autoritățile luau în calcul două destinații pentru organizarea Summit-ului – Palatul Republicii Moldova din Chișinău și complexul vitivinicol din localitatea Bulboaca. Însă, pentru a nu afecta viața cotidiană a locuitorilor din Chișinău, a fost luată decizia ca evenimentul să aibă loc în afara orașului. Olga Roșca oferit câteva detalii și despre cum se va desfășura evenimentul.

„Pe data de 1 iunie, mai mulți lideri vor ateriza la Chișinău cu aeronavele lor guvernamentale, se vor deplasa la Bulboaca unde vor fi întâlniți și salutați de către doamna președintă Maia Sandu, gazda evenimentului. Ulterior, liderii se vor întruni într-o plenară. După care, se vor separa în câteva grupuri de lucru unde vor discuta teme de pace și securitate, teme de energie și teme de interconexiuni. Apoi, se vor întruni într-o plenară în cadrul unui prânz de lucru pentru a discuta cele analizate anterior. Urmează o poză de grup și conferințele de presă”, a declarat Olga Roșca.

Delegațiile care vor veni din timp, vor avea întrevederi oficiale și la Chișinău, însă această informație este deocamdată confidențială, a mai subliniat Olga Roșca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău