Olesea Stamate: Unele recomandări ale Comisiei de la Veneția vor fi transpuse în lege

  • 15 Decembrie 2021 10:32
Olesea Stamate: Unele recomandări ale Comisiei de la Veneția vor fi transpuse în lege

Autoritățile Republicii Moldova vor lua în considerare avizul Comisiei de la Veneția, iar unele recomandări vor fi transformate în proiecte de modificare a Legii Procuraturii. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, spune că recomandările experților europeni sunt binevenite și vor contribui la perfecționarea legislației, mai ales pe aspectele ce vizează evaluarea performanțelor Procurorului General. Stamate spune că toate criteriile de evaluare se vor regăsi în textul legii, și nu vor mai fi lăsate la discreția Consiliului Superior al Procurorilor, notează IPN.

Olesea Stamate spune că unele recomandări ale Comisiei de la Veneția se vor regăsi în scurt timp în textul legii, altele, cum ar fi modificarea componenței CSP, vor fi puse în aplicare mai târziu, când va exista o adevărată independență a justiției.

„Unele recomandări, neapărat, se vor transforma în proiecte de amendare a legii. Despre altele trebuie încă să discutăm cu Ministrul Justiției. În condițiile în care există o verticală a puterii în Procuratură, participarea procurorului general la ședințele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) nu face decât să exercite o influență, presiune, asupra membrilor CSP. S-a discutat mult și despre excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP, dar să-mi spuneți de câte ori l-ați văzut în ultimii ani la ședințele CSP? De ce să ținem o persoană acolo doar pentru bifă și care poate fi folosită ca un instrument de vot doar atunci când trebuie? Este vorba despre echilibrarea componenței acestui Consiliu, astfel încât el să fie cât mai reprezentativ și cât mai eficient”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Olesea Stamate spune că partea bună a avizului Comisiei de la Veneția este faptul că experții europeni agreează inițiativa de evaluare a performanțelor Procurorului General. Potrivit ei, acum se impune amendarea legii, astfel încât criteriile de evaluare să ofere cât mai multă claritate, pentru a exclude potențiale abuzuri.

„Experții Comisiei se referă la criteriile de evaluare. Un aspect bun al avizului Comisiei de la Veneția este faptul că ei au acceptat evaluarea performanțelor procurorului general. Se cere ca toate criteriile de evaluare a performanțelor să fie introduse în lege, astfel încât ele să fie și suficient de generale ca să permită CSP-ului să le detalieze atunci când aprobă regulamentul de evaluare, dar, totodată, să ofere un cadru regulator care nu va permite devieri. Noi când am aprobat proiectul, am considerat că CSP-ul trebuie să fie cel care decide criteriile de evaluare, reieșind din prevederile deja existente cu privire la atribuțiile procurorului general” a mai spus Olesea Stamate.

În avizul Comisiei de la Veneția, experții europeni recomandă ca în Legea Procuraturii să fie incluse criteriile după care poate fi evaluată activitatea procurorului general, iar activitatea CSP-ului să fie reglementată în Constituție, pentru a evita eventuale modificări arbitrare ale legii. De asemenea, experții Comisiei de la Veneția au criticat graba cu care au fost operate modificările la Legea Procuraturii, în lipsa discuțiilor largi cu participarea reprezentanților societății civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău