Olesea Stamate: Finalitatea dosarelor de rezonanță în R. Moldova întârzie din cauza unor interese politice

  • 18 Iulie 14:04
Olesea Stamate: Finalitatea dosarelor de rezonanță în R. Moldova întârzie din cauza unor interese politice

Finalitatea dosarelor de rezonanță în R. Moldova, precum furtul miliardului întârzie din cauza unor interese politice. Președinta Comisiei parlamentare juridice, crede că reforma în justiție și numirea unei noi conduceri la Procuratura Anticorupție să aducă rezultate în combaterea corupției, dar a atenționat că există riscul ca sistemul să încerce să se opună.

Investigarea dosarului denumit generic „frauda bancară” a fost complicată de diverse interese și dacă nu erau acestea la mijloc ar fi existat rezultate mai bune. Opinia a fost exprimată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate, la emisiunea „Dialog direct” la Radio Chișinău.

S-a pornit investigarea cu câțiva bănuiți, după care a venit alt procuror general și a zis: Nu, ăștia nu sunt figuranții principali, iată figuranții principali”. I-a scos pe unii basma curată și s-a concentrat pe alții. Acum după suspendarea procurorului general,  procurorii care sunt responsabili de dosar au trebuit să revină de la început, să reseteze, să pună toate probele cap la cap, astfel ca dosarul să fie investigat corect și în baza probelor și în baza legii. Tot acest efort merită timp. Pe câteva episoade au fost deja expediate cererile în instanța de judecată, urmează să fie examinate de judecători și pronunțate sentințe. Sigur că s-ar fi putut face mult mai repede, dacă atunci când s-a pornit acest dosar nu intervenea nimeni peste justiție, peste procurori și să zică: „Vă rog frumos, iertați-l pe acesta și să-i investigați doar pe ceilalți” și după asta să vină altcineva să se schimbe ordinea. Nu așa se face justiția”, a spus Olesea Stamate.

Deputatul Olesea Stamate spune că partenerii europeni ai Republicii Moldova au încredere că actuala guvernare va reforma justiția și va exista și o finalitate în frauda bancară, recunoscând că există sentimentul de nemulțumire că dosarul trenează.

Șefa Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament a spus că viitoarea conducere a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, care vine din SUA, are câteva avantaje,  printre care faptul că nu face parte din sistem, dar și că aduce noi practici din America. Potrivit Olesei Stamate, există riscul ca sistemul să încerce să se opună.

„Rezistența sau anumite sabotaje din partea sistemului - este un risc. Dar nu o lăsăm pe doamna Drăgălin pe cont propriu. În paralel, noi facem evaluarea candidaților la funcția de membru al CSM și CSP, astfel la scurt timp după intrarea sa în funcție, doamna Drăgălin va avea un nou CSP, compus din oameni integri. CSP e acea instituție responsabilă de selecția procurorilor, responsabilizarea disciplinară. Ea va avea la îndemână instrumente prin care să facă curățenie în sistem și al doilea pas ar fi evaluarea extraordinară a procurorilor, începând cu procuraturile specializate”, a precizat Olesea Stamate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
9
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău