Olesea Stamate: Decizie politică a fost atunci când procurorul general nu a reacționat la imaginile „kuliok”

  • 09 Iulie 2022 08:56
Olesea Stamate: Decizie politică a fost atunci când procurorul general nu a reacționat la imaginile „kuliok”

Olesea Stamate răspunde acuzațiilor opoziției parlamentare potrivit căreia în Republica Moldova ar fi reapărut deținuții politici, făcând referire la dosarul fostului președinte Igor Dodon. Potrivit șefei Comisiei juridice a Parlamentului, procuratura nu face altceva decât să-și exercite atribuțiile, spre deosebire de perioada mandatului Stoianoglo, când deciziile erau luate pe criterii politice. Olesea Stamate spune că așteaptă finalitate pe cazul „Dodon”, însă doar cu respectarea strictă a legii, notează IPN.

În timpul unui discurs susținut în cadrul Adunării Parlamentare OSCE, deputatul socialist Vasile Bolea a menționat că după anul 2019 în Republica Moldova au reapărut deținuții politici, făcând referire la dosarul ex-președintelui Igor Dodon. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că politice au fost acțiunile ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo care a făcut abstracție de celebrele imagini „kuliok”.

„Acțiune politică a fost atunci când procurorul general, în prezent – suspendat, nu a reacționat în niciun mod la imaginile video când fostul președinte Dodon lua acel kuliok. Iată asta a fost o acțiune politică din partea procuraturii. În baza acelui video trebuia să fie inițiat un dosar penal. Acel video prezenta o bănuială rezonabilă pentru comiterea unei infracțiuni. Poate pe parcursul urmăririi penale nu se acumulau suficiente probe sau nu erau suficienți martori, asta e altă întrebare. Dar trebuia să fie deschis dosar penal. Atunci chiar a fost decizie politică. Acum, aparent, procuratura s-a apucat de treabă”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Olesea Stamate califică drept argumentată decizia instanței de a-l menține pe fostul președinte Dodon în acest la domiciliu și spune că există temei pentru noi dosare intentate pe numele acestuia.

„Faptul că fostul președinte stă în arest la domiciliu dă de înțeles că există anumite riscuri pentru dosar. Sau ar putea influența martori, sau ar putea părăsi teritoriul țării, sau ar putea distruge probe. În privința lui Igor Dodon ar mai trebui să existe dosare, nu doar cel pentru care este plasat în arest la domiciliu acum. Inclusiv dosarul Bahamas, sunt multe episoade și procuratura are mult de lucru. La fel ca și toți cetățenii, eu vreau ca aceste dosare să aibă finalitate, cu o soluție echitabilă, bazată pe lege”, a mai spus Olesea Stamate.

Ex-președintele Igor Dodon este acuzat de trădare de patrie, finanțarea partidului de către o grupare criminală, corupere pasivă și îmbogățire ilicită. Fostul șef al statului pledează nevinovat și califică dosarul drept o răfuială politică regizată de guvernarea PAS.



Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău