Oleg Serebrian, pentru Euronews: „Regiunea transnistreană nu mai este controlată total de Rusia. Există mai multe centre de putere concurente”

  • 29 Februarie 10:31
Oleg Serebrian, pentru Euronews: „Regiunea transnistreană nu mai este controlată total de Rusia. Există mai multe centre de putere concurente”

Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova, a declarat, că regiunea separatistă Transnistria nu mai este controlată în totalitate de Federația Rusă, iar ”apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit și de colaps”. De asemenea, el a acuzat regimul de la Tiraspol că alocă peste 250 de milioane de euro pentru securitate și apărare, iar sprijinul cerut Rusiei este ”o operațiune de mascare a problemelor” economice cu care se confruntă regiunea.

Oleg Serebrian a amintit în interviu că Guvernul de la Chișinău a aplicat de la 1 ianuarie 2024 taxe vamale pentru mărfurile importate și exportate din regiunea transnistreană, ceea ce a stârnit nemulțumirea regimului de la Tiraspol.

”Cei de la Tiraspol exagerează când transmit aceste mesaje alarmiste la Bruxelles, la Viena, partenerilor noștri din UE și OSCE, c-ar fi vorba de zeci de milioane, până la 30 de milioane de euro. Nu este deloc așa. Noi avem deja cifrele pe masă. În primele două luni ale anului a fost vorba despre aproape 20 de milioane de lei (1,05 milioane de euro) din exporturile și importurile transnistrene, operațiunile de comerț exterior pe care le are această regiune. Se fac în mare parte cu Uniunea Europeană, cam 70%. Rusia nu mai este un partener economic cheie pentru regiunea transnistreană, nici la nivelul investițiilor. UE are în jur de 70%  din comerțul exterior al regiunii - România, Polonia, Germania”, a explicat vicepremierul Republicii Moldova.

Vicepremierul pentru reintegrare a menționat că România este în primii 10 parteneri comerciali ai regiunii.

”România este în primii 10 parteneri comerciali ai regiunii. Ne bucurăm de acest lucru pentru că, cu cât mai mult regiunea transnistreană este legată nu doar de România, de UE în general și Republica Moldova, pe noi ne avantajează asta. Înseamnă că regiunea vine mai aproape și de Europa și de noi, în condițiile în care Republica Moldova este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, o legătură mai strânsă a regiunii transnistrene cu piața europeană, cu Republica Moldova. E un lucru care ne avantajează”, a spus Oleg Serebrian.

Oficialul de la Chișinău îndeamnă Tiraspolul să-și revadă cheltuielile pentru securitate și armată, pentru a-și rezolva problemele bugetare. 

”Regimul de la Tiraspol dacă are probleme cu bugetul, ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. I-am sfătuit de foarte multe ori despre acest lucru. Cheltuielile militare ale acestei regiuni sunt exagerate. După Königsberg, Regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă. În jur de un sfert din bugetul regiunii transnistrene merge spre aceste domenii - securitate și apărare. În jur de 250 de milioane de euro buget”, a mai precizat Serebrian.

Acesta a mai precizat că, în momentul de față, nu se mai poate vorbi despre un control total al Federației Ruse asupra regiunii transnistrene.

”Sunt mai multe centre de control. Nu există un centru unic de control. S-a produs datorită agresiunii ruse în Ucraina un anumit dezechilibru în Tiraspol. Apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit, de colaps. Federația Rusă controla aproape în totalitate lucrurile  în regiunea transnistreană. În momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total”, a explicat vicepremierul de la Chișinău. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău