Oleg Serebrian: Nu există riscuri ca acest conflict să degenereze în viitorul apropiat

  • 04 Mai 2022 08:13
Oleg Serebrian: Nu există riscuri ca acest conflict să degenereze în viitorul apropiat

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, spune că nu există riscuri majore ca regiunea transnistreană să fie atrasă în războiul din Ucraina. Oficialul spune că în timpul întrevederii pe care a avut-o cu liderul separatist Vadim Krasnoselskii, a primit asigurări că Tiraspolul nu este interesat de escaladarea conflictului. De asemenea, Oleg Serebrian spune că guvernarea de la Chișinău are certitudinea că Kievul nu este implicat în organizarea atacurilor provocatoare înregistrate în ultima perioadă în regiunea transnistreană, notează IPN.

Vicepremierul pentru reintegrare spune că, în prezent, nu există indicii care ar trăda pregătiri pentru o eventuală implicare a regiunii separatiste în război. Oleg Serebrian spune că nici pretinsele autorități de la Tiraspol și nici cetățenii regiunii nu agreează ideea extinderii conflictului militar din Ucraina.

„O doză de risc există și a existat întotdeauna. Un conflict care este înghețat, are capacitatea de a se dezgheța în circumstanțe nefavorabile. Când situația din întreaga regiune este îngrijorătoare, nu putem spune că nu există niciun risc. Dar gradul de risc, deocamdată, nu este unul foarte înalt. Nimeni nu neagă faptul că trăim într-o zonă sensibilă, iar războiul din Ucraina ne afectează, inclusiv, sub aspectul securității. Dar nu este un grad ridicat de alertă în legătură cu posibilitatea implicării acestei zone în conflict. Nu am simțit în partea stângă a Nistrului, nici în rândul populației, nici în rândul mediului de afaceri, nimeni nu este interesat de escaladarea tensiunilor. Nu există un risc ca acest conflict să degenereze în viitorul apropiat”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Deși pretinsele autorități de la Tiraspol au anunțat că au informații care ar proba implicarea Kievului în organizarea recentelor atacuri din regiune, Serebrian neagă un astfel de scenariu. Potrivit oficialului, Ucraina nu are niciun interes să-și deschidă un nou punct fierbinte pe teritoriul țării.
 
„Nu există temei să credem că Ucraina a fost implicată în organizarea acestor acte. Suntem încrezători că ucrainenii n-au fost implicați și n-au niciun interes să organizeze astfel de acțiuni de destabilizare. N-au existat revendicări că rușii ar fi organizat. Din aceste motive, credem că atacurile au fost organizate pe interior. În timpul discuțiilor cu Vadim Krasnoselskii n-am simțit un aer marțial, o dorință de a soluționa problemele pe calea forței. Avem convingerea că Tiraspolul nu este interesat ca situația de degradeze”, a mai spus Oleg Serebrian.

Potrivit datelor oficiale, în regiunea transnistreană se află între 1500 – 2000 de soldați. Militarii ruși din zonă sunt împărțiți în pacificatori, care au mandat de prezență acolo încă din 1992, imediat după războiul de pe Nistru, și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău