Oleg Serebrian a cerut Tiraspolului la reuniunea în formatul 1+1, să renunțe la măsurile care ar urma să afecteze cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  • 16 Ianuarie 14:44
Oleg Serebrian a cerut Tiraspolului la reuniunea în formatul 1+1, să renunțe la măsurile care ar urma să afecteze cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a cerut astăzi, 16 ianuarie, Tiraspolului la reuniunea în formatul 1+1 în procesul de negocieri, cu reprezentantul administrației separatiste Vitali Ignatiev, să renunțe la măsurile care ar urma să afecteze cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, impuse ca reacție la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Problema celor opt școli cu predare în limba română, situația fermierilor din Dubăsari cu terenuri agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului și eliberarea necondiționată din închisori a unor cetățeni reținuți ilegal de regimul separatist, au fost principalele subiecte de pe agenda reuniunii, potrivit unor imagini video publicate de Newsmaker.md.

„Cerem din nou colegilor de la Tiraspol să ia măsuri neîntârziate pentru a elibera cetățenii aflați sub arest.

Un alt subiect se referă la fermierii din raionul Dubăsari care sunt extrem de îngrijorați de recenta decizie a Tiraspolului de a introduce nejustificat taxe pentru transportarea materialului semincer  și apoi pentru roada crescută pe terenurile lor agricole aflate după traseul Camenca-Tiraspol.  

Reacția nerezonabilă,  din punctul nostru de vedere, a Tiraspolului, la încercările de echilibrare a funcționării  agenților economici de pe cele 2 maluri ale Nistrului, riscă să afecteze negativ elevii și profesorii celor 8 școli cu predare în limba română din regiune,  care sub nicio formă nu trebuie implicați  în dispute politice.

La fel, provoacă nedumerire decizia de separare a cetățenilor transnistreni pe principiul locului de muncă și aplicarea în adresa celor care muncesc pe malul drept al Nistrului a tarifelor majorate pentru întreținere.

Pentru a nu permite înrăutățirea situației pe mai departe,  vă chem să renunțați la asemenea decizii distructive care contravin intereselor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Serebrian.

Întrunirea în formatul 1+1 are loc la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol, care a salutat desfășurarea acestei întâlniri.

Amintim că din 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxe vamale egale.

Ca măsuri de răspuns la acestea, administrația de la Tiraspol a anunțat anularea „regimului vamal preferențial” pentru fermierii din raionul Dubăsari și majorarea tarifelor la apă, căldură, curent și gaze pentru entitățile din regiune care se află sub jurisdicția Chișinăului, printre care și cele opt școli cu predare în limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău