Dorin Recean și Oleg Serebrian au avut o întrevedere cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Principalele subiecte abordate

  • 02 August 2023 18:28
Dorin Recean și Oleg Serebrian au avut o întrevedere cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Principalele subiecte abordate

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting. La discuții a participat și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian și șefa misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling. Oficialii au vorbit despre situația de securitate din regiune în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, dar și despre măsurile de integrare economică și socială a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, informează serviciul de presă al Guvernului într-un comunicat emis miercuri, 2 august.

Șeful Executivului a subliniat că Guvernul prin eforturi susținute aliniază regiunea obiectivelor de pace și securitate, precum și dezvoltării economice și protecției sociale. Oficialii au punctat necesitatea menținerii dialogului cu partenerii internaționali implicați în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană în vederea menținerii stabilității și a evitării escaladării tensiunilor. 

Un alt obiectiv menționat de prim-ministrul Dorin Recean, se referă la transparentizarea mediului de afaceri din stânga Nistrului și accelerarea procesului de integrare a cetățenilor din regiunea transnistreană. 

La rândul său, vicepremierul Oleg Serebrian a trecut în revistă situația curentă în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, cu mențiunea că în anul 2023 au avut loc două întrevederi ale reprezentanților politici și cinci ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, precum și cu precizarea că în formatele de interacțiune existente Chișinăul promovează politici de reintegrare a țării și de rezolvare a problemelor stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Serebrian a menționat că Tiraspolul trebuie șă-și schimbe tactica de a accepta ședințe de lucru doar la sediile din orașul Tiraspol și orașul Bender ale Misiunii OSCE în Republica Moldova și să nu politizeze artificial o problemă inexistentă - pretinsa existență a barierelor în calea liberei circulații pe malul drept motivate de incriminarea separatismului în legislația națională, și care în realitate e o imagine inversată în lumina restricțiilor și obstacolelor menținute abuziv de către Tiraspol în/dinspre localitățile din regiunea transnistreană.

La fel, în cadrul discuțiilor s-a readus în vizor situația alarmantă a respectării drepturilor omului din regiune care se deteriorează în mod continuu și unde nu sunt protejate nici chiar persoane cunoscute opiniei publice, cum a fost cazul omorului cu semne vizibile de tortură a cetățeanului Republicii Moldova Oleg Horjan, cu reiterarea solicitării către OSCE de a acorda suport organelor de drept naționale în vederea investigării plenare a circumstanțelor și probelor în conformitate cu cerințele legislației în vigoare.

Cu privire la subiectele frecvent invocate de către Tiraspol (autorizarea importurilor de diferite bunuri, asigurarea cu polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, înmatricularea autovehiculelor din regiune etc.) s-a accentuat că prevederile cadrului normativ național se aplică în mod echitabil și nediscriminatoriu pe întreg teritoriul țării.

Ambasadorul Thomas Mayr-Harting a apreciat efortul autorităților în menținerea păcii și securității în regiune și a reiterat suportul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău