Oleg Efrim: Lupta cu corupția nu poate fi purtată cu mănuși albe

  • 06 Decembrie 2012 14:07
Oleg Efrim: Lupta cu corupția nu poate fi purtată cu mănuși albe

Ministerul Justiției a prezentat joi, 6 decembrie, un proiect de lege care prevede mai multe măsuri de prevenire și combatere a corupției.

 Între acestea se numără confiscarea bunurilor dobândite ilegal, introducerea infracțiunii de ”îmbogățire ilicită”, majorarea sancțiunilor pentru actele de corupție și testarea obligatorie la detectorul de minciuni a judecătorilor și procurorilor la accederea în funcție. Lupta cu corupția nu poate fi purtată cu mănuși albe, a declarat în cadrul dezbaterilor publice de astăzi ministrul Justiției, Oleg Efrim. 

Proiectul de lege prevede dublarea amenzilor maxime pentru actele de corupție, până la 200 de mii de lei, și triplarea termenului de privare de dreptul de a exercita anumite funcții publice, până la 15 ani. Totodată, averile care se vor dovedi a fi acumulate ilegal ar urma să fie confiscate, iar în Codul penal să fie introdus un nou tip de infracțiune, ”îmbogățirea ilicită”,  care ar putea fi pedepsită cu amenzi de până la 160 de mii de euro sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, a explicat secretarul grupului de lucru, Lilia Ioniță.

Deși unele dintre aceste propuneri par a fi radicale, ele vin să creeze mecanisme mai eficiente de combatere a actelor de corupție, a declarat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Există riscul ca noile prevederi să rămână literă moartă, dacă instituțiile abilitate cu combaterea corupției nu vor fi suficient de pregătite, a menționat expertul în poilitici anticorupție, Cristina Cojocaru, care a făcut trimitere la o analiză realizată de experți europeni.

Proiectul de lege se află la etapa de avizări și, potrivit autorilor, a primit deja avize pozitive de la câteva instațe judecătorești și de la Procuratura Generelă. Pe de altă parte, Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a criticat anterior acest proiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău