Olanda va plăti o sumă uriașă pentru repatrierea unui tablou de Rembrandt deținut de familia Rothschild

  • 19 Ianuarie 2022 12:49
Olanda va plăti o sumă uriașă pentru repatrierea unui tablou de Rembrandt deținut de familia Rothschild

Senatul din Țările de Jos a aprobat marți achiziționarea tabloului „Purtătorul de drapel” de Rembrandt, aflat în proprietatea unor membri ai familiei Rothschild, pentru care țara va plăti 150 de milioane de euro, informează The Brussels Times și Agerpres.

Întregul proces va fi finalizat în patru săptămâni, a declarat noua ministră a Culturii, Gunay Uslu, citată de agenția de presă ANP. Cele mai multe grupuri politice au fost de acord cu guvernul că tabloul este o achiziție valoroasă pentru colecția publică de artă din această țară.

Cu toate acestea, mai multe partide și-au exprimat, de asemenea, rezervele cu privire la momentul acestei achiziții, în condițiile în care numeroși actori din sectorul creativ suferă ca urmare a măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Uslu a declarat că înțelege că vânzarea poate părea „incomodă” în timpul pandemiei, însă a subliniat că prezența unei lucrări de un asemenea calibru pe piață operelor de artă reprezintă o oportunitate unică, potrivit ANP.

Ministrul a evidențiat „stilul unic” al picturii, descriind-o ca pe un „punct de cotitură” în cariera lui Rembrandt.

Aprobarea din partea camerei superioare a parlamentului din Țările de Jos era ultimul obstacol în calea achiziției, după ce camera inferioară și-a dat acordul la mijlocul lunii decembrie.

Pe 8 decembrie, Țările de Jos și familia Rothschild au semnat o scrisoare de intenție pentru vânzarea tabloului, un autoportret pictat în 1636 de Rembrandt la vârsta de 30 de ani.

„'Purtătorul de drapel' este una dintre capodoperele lui Rembrandt și este indisolubil legată de istoria Țărilor de Jos”, a declarat într-un comunicat oficial Ministerul olandez al Culturii.

Pe 7 decembrie, autoritățile de la Paris anunțaseră că tabloul, considerat „comoară națională” în Franța și estimat la 165 de milioane de euro, va putea să revină pe piața operelor de artă, după ce statul francez a renunțat în cele din urmă la posibilitatea de a-l cumpăra.

Achiziția va beneficia de o combinație de finanțări publice și private. Asociația Rembrandt va plăti 15 milioane de euro, iar Fondul Rijksmuseum va achita 10 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău