Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pe care i le va dona în atacuri asupra țintelor militare din Rusia

  • 03 Iunie 20:28
Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pe care i le va dona în atacuri asupra țintelor militare din Rusia

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a dat asigurări astăzi, 3 iunie, că Ucraina va fi autorizată să folosească în atacuri asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene.

Vom aplica același principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), și anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor”, a precizat Kajsa Ollongren, Ministrul Apărării din Olanda, într-un interviu acordat publicației Politico.

Ea a adăugat că guvernul olandez va cere Ucrainei „să respecte dreptul internațional și dreptul la autoapărare așa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare”.

O declarație asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri, 31 mai, la o reuniune ministerială a NATO la Praga că „principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat la respectiva reuniune ca statele NATO să permită Ucrainei să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, iar multe dintre ele au acceptat, inclusiv SUA și Germania, care păreau până atunci reticente pentru a nu provoca Moscova, stabilind în schimb o serie de condiții pentru utilizarea acestor arme în atacurile asupra Rusiei.

Nu este vorba despre o autorizare 100%. Există reguli care trebuie respectate”, a declarat, la rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a precizat că Kievul le va cere, în continuare, aliaților săi o mai mare libertate de folosire a echipamentelor militare occidentale pentru a lovi ținte pe teritoriul rus.

Danemarca, o altă țară care va furniza Ucrainei avioane F-16, a anunțat de asemenea că nu impune restricții pentru utilizarea lor, nu însă și Belgia, care va limita folosirea acestor aparate pe care intenționează să le livreze Kievului doar pentru operațiuni în interiorul granițelor Ucrainei recunoscute internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău