Olanda, pas decisiv în cazul doborârii avionului MH17 deasupra Ucrainei

  • 13 Iunie 2018 12:11
Olanda, pas decisiv în cazul doborârii avionului MH17 deasupra Ucrainei

Deputații olandezi au ratificat marți un acord semnat în 2017 cu Ucraina prin care eventualele proceduri judiciare față de responsabilii pentru catastrofa zborului MH17, doborât în 2014 deasupra zonei de conflict din estul ucrainean, să fie derulate în Olanda, informează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul olandez de Justiție de la acea dată, Stef Blok, a semnat acest acord cu omologul său ucrainean Pavlo Petrenko în iulie 2017, trei ani după catastrofa soldată cu moartea a 298 persoane și pentru care Olanda și Australia, principalele țări de origine a victimelor, au acuzat Rusia.

Acordul ratificat marți stipulează că eventualii suspecți vor fi judecați de un tribunal olandez, cel mai probabil din Haga. extul permite de asemenea un proces prin conexiune video. Pedepsele cu închisoarea vor fi executate în Ucraina dacă persoanele condamnate nu vor putea fi extrădate în Olanda.

O echipă de anchetatori internaționali, condusă de Olanda, a indicat luna trecută că a stabilit că Boeingul companiei Malaysia Airlines, plecat din Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă Buk de concepție sovietică, lansată de pe o baterie mobilă de apărare antiaeriană adusă din Rusia și aparținând brigăzii 53 antiaeriene a armatei ruse, cu baza la Kursk.

Pe 25 mai, Olanda și Australia au imputat deschis Rusiei, acuzată de Ucraina și occidentali de susținere militară a rebelilor proruși din estul Ucrainei, responsabilitatea pentru această catastrofă.

Rusia dezminte categoric orice implicare și acuză Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău