Olanda | Containerele pierdute continuă să eșueze. Armata este chemată în ajutor

  • 04 Ianuarie 2019 18:35
Olanda | Containerele pierdute continuă să eșueze. Armata este chemată în ajutor

Obiecte, material plastic și polistiren din cele 270 de containere pierdute de o navă în Marea Nordului continuă să fie aduse de rafalele de vânt pe plajele din Olanda, unde acțiuni de colectare a acestora au fost organizate vineri de către autorități, în ajutor fiind chemată și armata, informează AFP, potrivit Agerpres.

O sută de militari au debarcat în zori pe insula Schiermonnikoog, una dintre cele mai afectate în arhipelagul Wadden, în nordul Olandei, pentru a ajuta populația locală și numeroși voluntari să curețe coasta.

'În diferite insule ale arhipelagului Wadden plasticul și alte obiecte au fost aduse din nou' noaptea trecută, au indicat pe Twitter serviciile de securitate din Frizia, regiunea din care face parte arhipelagul.

Cel puțin 270 de containere ale navei cargou MSC Zoe, intrată într-o zonă de furtună, au căzut în apă în noaptea de marți spre miercuri în Marea Nordului în apropierea insulei germane Borkum. Circa 30 dintre ele au fost recuperate în Germania și Olanda.

Pe coasta olandeză, autoritățile au numărat 22, în care se aflau piese de schimb pentru mașini, televizoare, becuri, mobilier și jucării.

Bucățile mici de polistiren împrăștiate în dune de către vânt sunt un 'dezastru', spun localnicii din insula Terschelling.

'În fiecare zi facem eforturi pentru a menține plajele curate. Este deprimant să vezi că totul se năruie dintr-odată', deplânge situația Bert Wassink, primarul insulei, citat de ziarul NRC.

Trei containere căzute de pe nava MSC Zoe, care nu au fost încă localizate, conțin substanțe toxice, au indicat gărzile de coastă olandeze, care nu exclud ca acestea să se fi scufundat.

Un sac conținând peroxid organic, o substanță extrem de inflamabilă care poate provoca iritații și arsuri, utilizată în special în fabricarea materialelor plastice, polistirenului și PVC-ului, a fost găsit joi pe o plajă în insula Schiermonnikoog.

Într-un mesaj adresat Mediterranean Shipping Company (MSC), primarii mai multor insule ale arhipelagului Wadden au atribuit companiei de transport maritim înregistrată la Geneva responsabilitatea pentru 'poluarea plajelor'. Ei solicită rambursarea prejudiciilor suportate, a declarat Tineke Schokker, primarul din Vlieland, la canalul de televiziune local Jinek.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău