Olaf Scholz cere reformarea și extinderea Uniunii Europene. „UE își va respecta promisiunea făcută statelor din Balcani, Ucrainei și Republicii Moldova”

  • 15 Octombrie 2022 17:25
Olaf Scholz cere reformarea și extinderea Uniunii Europene. „UE își va respecta promisiunea făcută statelor din Balcani, Ucrainei și Republicii Moldova”

Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA și Reuters.

Într-un discurs susținut în cadrul Congresului Socialiștilor Europeni, care are loc la Berlin, Scholz a mai spus că principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă și politica fiscală ar trebui abandonat treptat, dar a recunoscut că pentru asta va fi nevoie de o mare putere de convingere.

"Însă o spun clar: dacă aspirația noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câștig, nu o pierdere de suveranitate", a declarat cancelarul german în fața delegaților Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

Uniunea Europeană își va respecta promisiunea în privința țărilor care au primit statutul de candidate, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina și Republica Moldova, a spus el.

"O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state și cu peste 500 de milioane de cetățeni liberi și egali poate avea o greutate și mai mare în lume", a declarat Scholz.

"Susțin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câștig pentru noi toți", a mai afirmat el.

Cu toate acestea, este important ca îngrijorările țărilor mai mici să nu fie ignorate, a atras atenția cancelarul german.

"În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei țări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene", a subliniat el.

De la preluarea funcției de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii și alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgență și mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit țară candidată la UE la începutul verii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău