Olaf Scholz: „Germania nu va renunța la restricțiile privind folosirea de arme cu rază lungă de către Ucraina”

  • 24 Septembrie 11:03
Olaf Scholz: „Germania nu va renunța la restricțiile privind folosirea de arme cu rază lungă de către Ucraina”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ieri, 23 septembrie, la New York, că nu va relaxa restricțiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în fața Rusiei, în pofida cererilor în acest sens din partea Kievului, transmite agenția DPA, preluată de Agerpres.

Guvernul de la Berlin a luat „câteva decizii” privind sprijinul militar pentru Ucraina „care îmi sunt foarte clare”, a declarat Scholz la New York, cu puțin înaintea unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Scholz a precizat că acestea includ restricții care împiedică lansarea de către Ucraina de rachete care să lovească adânc în teritoriul rus.

Acest lucru nu este compatibil cu poziția mea personală… Nu vom face asta. Și avem motive foarte serioase”, a punctat cancelarul german, aflat în SUA pentru lucrările Adunării Generale a ONU.

Zelenski a lansat apeluri repetate către aliații săi occidentali de a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte situate mult dincolo de linia frontului, inclusiv centre logistice și baze militare din Rusia.

Arma cu cea mai lungă rază de acțiune livrată Ucrainei de Germania este lansatorul de rachete MARS II, capabil să lovească ținte aflate la 84 de kilometri distanță. Berlinul a permis Kievului să-l folosească pe o zonă limitată din teritoriul rus, în apropierea orașului ucrainean Harkov, aflat la graniță.

Și puternicul obuzier Panzerhaubitze 2000, cu o rază de 56 de kilometri, poate fi desfășurat pentru apărarea Harkovului.

Olaf Scholz a exclus în mod repetat livrarea către Kiev de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, indiferent de deciziile luate de alți aliați din NATO. Cancelarul refuză să furnizeze astfel Ucrainei rachete germane de croazieră Taurus, care au o rază de circa 500 km, argumentând că acest lucru „ar presupune un risc ridicat de escaladare”.

În același timp, o majoritate a germanilor se opun trimiterii de rachete, au arătat sondaje de opinie.

După întâlnirea cu Scholz, Zelenski a mulțumit Germaniei pentru susținerea acordată Ucrainei, mai ales pentru întărirea capacităților de apărare al Kievului.

Suntem profund recunoscători Germaniei pentru sprijinul său”, a scris Zelenski pe platforma X.

Împreună, am salvat mii de vieți și cu siguranță putem contribui și mai mult la întărirea securității întregului continent european”, a mai adăugat el.

Președintele ucrainean a menționat într-un comunicat că a discutat cu cancelarul german despre situația de securitate din Ucraina.

Liderii au convenit să continue cooperare în formatele internaționale și să discute pași comuni către o pace justă, inclusiv implementarea deciziilor primului Summit de pace și pregătiri pentru un al doilea”, se arată într-un comunicat al biroului lui Zelenski.

Președintele a subliniat că Ucraina nu va susține nicio inițiativă alternativă de pace care ar putea fragmenta integritatea comunității internaționale”, se adaugă în comunicat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,51 m/s
Wed
20
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău