OIM | Milioane de emigranți vor reveni în țările lor de origine unde riscă să se confrunte cu șomaj și sărăcie

  • 24 Iunie 2020 16:11
OIM | Milioane de emigranți vor reveni în țările lor de origine unde riscă să se confrunte cu șomaj și sărăcie

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a avertizat miercuri că milioane de muncitori emigranți, forțați să se întoarcă acasă de pandemia de Covid-19, riscă să se confrunte cu șomaj și sărăcie în țările lor de origine, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Potrivit statisticilor OIM, în prezent sunt 164 milioane de muncitori emigranți la nivel mondial, dintre care aproape jumătate sunt femei, care reprezintă 4,7% din forța de muncă globală. Deși nu toți acești muncitori ar urma să se întoarcă acasă, studiile realizate de OIM în peste 20 de țări arată că milioane de muncitori emigranți sunt așteptați să se întoarcă în țările lor de origine.

"Știm că mai multe milioane de muncitori, care erau izolați în țările în care munceau, și-au pierdut locurile de muncă și în prezent sunt așteptați să revină în țările lor de origine care se confruntă deja cu economii slabe și creșterea șomajului" a explicat Manuela Tomei, directorul departamentului pentru condiții de muncă de la OIM. "Aceasta este o criză potențialul în interiorul crizei Covid-19", a adăugat Manuela Tomei.

Potrivit OIM, Nepalul se așteaptă de exemplu la revenirea a aproximativ 500.000 de muncitori emigranți, Etiopia la un număr cuprins între 200.000 și 500.000 de muncitori emigranți, în timp ce India a repatriat deja peste 220.000 de muncitori emigranți.

Însă majoritatea țărilor de origine nu au, potrivit OIM, "decât posibilități limitate pentru reintegrarea unui număr atât de mare de persoane". De asemenea, organizația internațională atrage atenția asupra faptului că aceste reveniri ar putea avea "grave consecințe sociale și economice dacă se va derula pe o perioadă scurtă de timp și dacă emigranții nu vor beneficia de măsuri de protecție socială sau dacă nu vor primi niciun ajutor pentru a se reintegra pe piața muncii din statele lor".

În paralel, OIM subliniază că alți muncitori emigranți sunt încă blocați în țările gazdă fără a avea acces la protecție socială și cu foarte puțini bani pentru a-și cumpăra de mâncare sau locuri de cazare. Chiar și cei care au un loc de muncă ar putea suferi o diminuare a salariilor și vor fi obligați să trăiască în spații de locuit aglomerate unde păstrarea distanței sociale este imposibilă, ceea ce crește riscul pentru ei să contracteze virusul, avertizează OIM.

În consecință, OIM solicită adoptarea unor măsuri pentru protejarea muncitorilor emigranți blocați în prezent și pentru asigurarea că cei care revin în țările lor de origine pot să se reintegreze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău