Electorala-2023| Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) deschide o misiune de observare pentru alegerile locale din 5 noiembrie

  • 28 Septembrie 2023 17:42

Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) deschide o misiune de observare pentru alegerile locale din 5 noiembrie din R.Moldova, în urma unei invitații din partea autorităților naționale. Observatorii vor monitoriza îndeaproape activitatea administrației electorale și a instituțiilor guvernamentale relevante, activitățile de campanie, inclusiv în mass-media și rețelele sociale, precum și soluționarea litigiilor legate de alegeri, transmite IPN.

Electorala-2023| Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) deschide o misiune de observare pentru alegerile locale din 5 noiembrie

Misiunea este condusă de Corien Jonker și este formată dintr-o echipă de bază de 11 experți cu sediul în Chișinău. ODIHR a solicitat 28 de observatori pe termen lung din statele participante OSCE, care vor fi dislocați în toată țara începând cu 6 octombrie. ODIHR intenționează, de asemenea, să solicite 200 de observatori pe termen scurt, care vor sosi cu câteva zile înainte de ziua alegerilor.

Pentru evaluarea activităților preelectorale din țară, misiunea ODIHR va organiza întâlniri cu reprezentanți ai autorităților statului, partidelor politice și candidaților, societății civile, mass-media și ai comunității internaționale. În ziua alegerilor, misiunea ODIHR își va uni eforturile cu delegațiile Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și a Parlamentului European pentru a observa deschiderea secțiilor de votare, votarea, numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor.

Un raport intermediar va fi publicat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri. A doua zi după alegeri, constatările și concluziile preliminare ale misiunii vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă. Un raport final de evaluare a întregului proces electoral și care va conține recomandări va fi publicat la mai mult de o lună după încheierea procesului electoral.

Misiunea de observare a alegerilor ODIHR și Misiunea OSCE în R.Moldova funcționează în mod independent în cadrul unor mandate separate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău