Oficiul Național al Viei și Vinului estimează o recoltă de 6-10 tone de struguri la hectar

  • 26 August 2022 19:58
Oficiul Național al Viei și Vinului estimează o recoltă de 6-10 tone de struguri la hectar

Oficiul Național al Viei și Vinului estimează o recoltă de 6-10 tone de struguri la hectar. La procesare vor fi îndreptate 250 de mii de tone de struguri, comparabil cu cantitățile de anul trecut, a comunicat directorul interimar al instituției, Elizaveta Breahnă la conferința națională a filierei vitivinicole: „Recolta strugurilor 2022: particularități și valorificare”, transmite IPN.

Potrivit directorului, calitatea strugurilor este bună, în pofida schimbărilor climatice înregistrate și care au avut un impact major asupra viței de vie.

Anul acesta în stocuri sunt peste 16 milioane de decalitri de vinuri vrac și un milion de decalitri vinuri îmbuteliate. 9,3 milioane de decalitri este vinul roșu, 0,6 – vinul rose și șapte milioane de decalitri –  vinul alb. Elizaveta Breahnă a spus că în fiecare an se atestă stocuri mai mari de vinuri albe, ceea ce reprezintă o tendință nefavorabilă, reieșind din lipsa de condiții de păstrare a acestuia.

Referindu-se la comerțul din afara țării, Elizaveta Breahnă a menționat că trebuie să tindem la exporturi  de 13 milioane de decalitri în 2022-2023. În 2021-2022 s-au exportat 9,7 milioane. Țările în care vinurile îmbuteliate au ajuns  în ultimele șapte luni sunt România, Polonia, Cehia, Rusia, Ucraina.

Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a afirmat că fiecare al patrulea cetățean care trăiește în localități rurale este implicat în procesele de producere din viticultură.

Iar John Riordan, director adjunct al Misiunii USAID în Republica Moldova, a remarcat că vinul din Moldova a devenit o marcă a vinului de calitate.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău