Oficialul numit de Rusia în Herson îi cere lui Putin să anexeze regiunea, fără să-și autoproclame independența. Răspunsul Kremlinului

  • 11 Mai 2022 16:58
Oficialul numit de Rusia în Herson îi cere lui Putin să anexeze regiunea, fără să-și autoproclame independența. Răspunsul Kremlinului

Un oficial numit de Rusia în regiunea ucraineană Herson susține că administrația regională îi va cere președintelui rus Vladimir Putin să anexeze regiunea Federației Ruse, potrivit agenției de presă rusă RIA Novosti, citată de Associated Press, transmite ziare.com.

El a subliniat că cetățenii de pe teritoriul regiunii vor avea dreptul să obțină cetățenia rusă și pașapoarte ruse. Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că locuitorii din Herson trebuie să își decidă singuri soarta și că trebuie să existe un temei legal clar pentru o astfel de mișcare, precum cel de la anexarea Crimeei în 2014, relatează BBC, potrivit sursei citate

Șeful adjunct al administrației militare regionale numit de Rusia în Herson, Kirill Stremousov, a declarat miercuri, 11 mai, că nu există planuri de a crea o ”Republică Populară Herson”, autoproclamată, asemănătoare cu cele din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina. Însă, există planuri de a cere lui Putin să anexeze regiunea, a subliniat el.

”Orașul Herson este Rusia”, a spus Stremousov, citat de agenția de știri rusă RIA Novosti.

”Nu va exista Republica Populară Herson pe teritoriul regiunii Herson, nu vor fi referendumuri. Va fi un decret bazat pe o solicitare a leadershipului regional Herson către președintele Rusiei și va exista o cerere de includere a regiunii într-o zonă adecvată a Federației Ruse”, a mai afirmat el, potrivit CNN. 

”Este vorba despre faptul că ne vom integra cât mai mult în Federația Rusă în funcție de toate oportunitățile pe care le avem”, a adăugat Stremousov, subliniind că toți cetățenii de pe teritoriul regiunii Herson vor avea dreptul să obțină cetățenia rusă și pașapoarte ruse.

Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că locuitorii din Herson trebuie să își decidă singuri soarta. El a adăugat că trebuie să existe un temei legal clar pentru o astfel de mișcare, susținând că a existat una pentru anexarea Crimeei de către forțele ruse în 2014, relatează BBC.

Reușita de a prelua controlul asupra Hersonului, un oraș din sudul Ucrainei, precum și asupra unei mari părți din regiunea înconjurătoare la începutul războiului a fost, probabil, cel mai important câștig al Rusiei în război.

De când au cucerit Hersonul, autoritățile militare ruse au demis primarul pe care ele l-au ales, au introdus rubla ca monedă oficială și au blocat canalele de televiziune ucrainene.

Oficialii ucraineni au speculat că Rusia intenționează să organizeze un referendum în regiune pentru a-i declara independența, similare celor care au avut loc în regiunile estice Donețk și Lugansk în 2014. Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut Republicile Populare Donețk și Lugansk cu două zile înainte de a invada Ucraina și a folosit momentul drept pretext pentru a trimite trupe în statul vecin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău