Oficialii români și americani au discutat despre organizarea, la Washington, a următoarei runde de dialog strategic România-SUA

  • 14 Octombrie 2021 12:22
Oficialii români și americani au discutat despre organizarea, la Washington, a următoarei runde de dialog strategic România-SUA

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE de la București, Dan Neculăescu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, discuția abordând dinamica relației bilaterale, cu accent pe organizarea, la Washington, a următoarei runde de Dialog Strategic bilateral, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi oficiali au convenit asupra intensificării eforturilor în vederea aprofundării dialogului pe dimensiunile strategică și economică și au avut un schimb de vederi privind evoluțiile de securitate din regiune și la nivel internațional, precizează sursa citată

Cu acest prilej, s-a remarcat convergența de opinii în ceea ce privește necesitatea consolidării pe mai departe a relației transatlantice.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat importanța asigurării unei creșteri a prezenței americane în România atât din perspectivă militară, cât și economică.

Totodată, a abordat posibilitățile de susținere comună, prin acțiuni și proiecte concrete, a partenerilor din Vecinătatea Estică, un accent aparte fiind pus pe Republica Moldova.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre importanța coordonării bilaterale pe teme cu relevanță strategică, cum ar fi promovarea stabilității în regiune, creșterea rezilienței partenerilor și asigurarea securității energetice a acestora. 

La finalul discuției, secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat importanța pe care România o acordă aprofundării în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, Karen Donfried exprimând la rândul său atașamentul SUA față de parteneriatul strategic special cu România.

România și Statele Unite au marcat, la 13 septembrie, zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI și de la semnarea acordului privind sistemul antirachetă. Anul viitor, pe 11 iulie 2022, România și SUA vor aniversa 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic.

În contextul adoptării Declarației Comune a fost decisă constituirea unui Task Force pentru implementarea acesteia. Misiunea principală a Task Force-ului o reprezintă stabilirea obiectivelor și direcțiilor de acțiune pentru extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău