Oficialii europeni au testat cum moderează Twitter informațiile false: A acceptat sau nu compania lui Elon Musk să respecte regulile UE

  • 23 Iunie 2023 18:12
Oficialii europeni au testat cum moderează Twitter informațiile false: A acceptat sau nu compania lui Elon Musk să respecte regulile UE

Twitter a acceptat să respecte regulile UE care interzic distribuirea știrilor false, a propagandei și a îndemnurilor la încălcarea legii, permițând unei echipe a Comisiei Europene să vină în sediul companiei și să facă o serie de teste cu angajații care monitorizează conținutul, a anunțat comisarul responsabil pentru piața internă a UE, Thierry Breton, scrie digi24.ro.

Regulamentul privind serviciile digitale (Digital Services Act) va intra în vigoare în UE de la 25 august, iar legislația care înlocuiește o fostă directivă europeană este mult mai dură când vine vorba despre moderarea conținutului pentru evitarea dezinformării.

UE l-a avertizat recent pe Elon Musk, deținătorul platformei Twitter, că riscă amenzi de până la 6% din cifra de afaceri sau aplicației în UE dacă nu va respecta noile legi.

Compania a acceptat joi să primească oficialii UE în sediul Twitter, pentru un prim „test de stres” la care au fost supuși angajații.

Oficialii UE au testat cum monitorizează Twitter mesajele de propagandă rusească, știrile false sau conținutul legat de infracțiuni precum exploatarea sexuală a minorilor.

Comisarul european Thierry Breton a felicitat compania pentru că s-a supus acestor teste.

„Când vine vorba de infracțiuni online, nu pot fi jumătăți de măsură. Platformele foarte mari trebuie să aibă pregătite măsuri de control intern și resursele necesare pentru a respecta noile reguli europene”, a declarat Thierry Breton.

Platformele foarte mari menționate de Thierry Breton sunt cele cu peste 45 de milioane de utilizatori pe lună, care fac obiectul noii legislații care intră în vigoare din 25 august.

Până în prezent, 44 de companii, printre care Google și Facebook, s-au angajat să respecte un cod de practici pus la dispoziție de UE pentru a se pregăti pentru respectarea noii legislații. Însă Twitter renunțase la acest angajament voluntar, acum câteva săptămâni.

Thierry Breton spune că acceptarea testelor de joi este un semnal pozitiv, adăugând, totuși, că Twitter mai are de lucrat.

„Twitter a luat testele în serios și a identificat domeniile cheie asupra cărora trebuie să se concentreze pentru a fi în acord cu regulamentul serviciilor digitale. Cu două luni până ca noile regulamente UE să intre în vigoare, este încă nevoie de eforturi”, a spus Breton.

„Le-am spus lui Elon Musk și Lindei Yaccarino (directorul general al Twitter n.r.) că Twitter trebuie să se pregătească cu multă seriozitate să lupte cu conținutul ilegal în Uniunea Europeană. Lupta cu dezinformarea, inclusiv cu propaganda pro-rusă, reprezintă o zonă de interes sporit, mai ales că intrăm într-o perioadă a alegerilor în Europa”, a spus comisarul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău