Oficiali și experți din Republica Moldova, România și Ucraina au discutat la Chișinău despre contracararea contrabandei la frontiera comună

  • 23 Noiembrie 2023 14:19
Oficiali și experți din Republica Moldova, România și Ucraina au discutat la Chișinău despre contracararea contrabandei la frontiera comună

Contrabanda cu mărfuri este principala provocare pentru autoritățile vamale ale Rep. Moldova la frontiera cu România și Ucraina. În timp ce fenomenul criminalității organizate transfrontaliere este în creștere, autoritățile prioritizează contracararea fenomenului în Rep. Moldova. Provocările și soluțiile în domeniul antifraudă vamală, au fost discutate în cadrul unei conferințe regionale la Chișinău, cu participarea unor oficiali și experți din România și Ucraina, transmite Radio Chișinău.

În momentul de față, Rep. Moldova trebuie să facă față traficului de produse pe teritoriul său, pentru asigurarea transportării mărfurilor ucrainești aflate în tranzit spre Europa. În acest sens, există riscul transportării ilegale a produselor, inclusiv a traficului de ființe umane sau a traficului de droguri, a subliniat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp.

„A crescut presiunea pe Serviciul Vamal din cauza faptului că portul din Odesa a fost bombardat, acesta nu mai este unul funcțional, iar o parte din produsele ucrainești au două coridoare, cel polonez și cel moldo-român. Tranzitul de mărfuri din Ucraina spre Uniunea Europeană pe teritoriul Rep. Moldova a crescut de câteva ori”, a spus Lilian Carp.

Fenomenul criminalității organizate transfrontaliere este în creștere continuă, mai ales pe fundalul războiului din Ucraina, a subliniat procurorul general interimar Ion Munteanu. Printre cele mai frecvente activități infracționale se numără corupția, evaziunea fiscală, traficul ilicit de droguri, dar și cazurile de criminalitate cibernetică. Rep. Moldova, Ucraina și România se confruntă cu provocări similare în acest domeniu, spune Ion Munteanu

„Contracararea fenomenului criminalității organizate transfrontaliere prezintă o prioritate în activitatea autorităților competente ale Rep. Moldova. Contrabanda mărfurilor, inclusiv a mărfurilor accizabile, traficul de droguri, este definită drept principala provocare pentru autoritățile vamale atât la frontiera moldo-română, cât și la frontiera moldo-ucraineană”, a declarat Ion Munteanu.

Acum două săptămâni la reuniunea Hub-ului de securitate al Uniunii Europene, ministrul de interne Adrian Efros declara că Rep. Moldova se confruntă cu o serie de provocări în acțiunile de combatere a traficului de droguri, iar oficialii europeni au subliniat că sunt gata să acorde ajutor Chișinăului în acest sens prin asistență financiară și instruiri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău