Oficiali de la Casa Albă: Persoane legate de serviciile secrete din Rusia intenționează să declanșeze o insurecție împotriva guvernului Republicii Moldova

  • 10 Martie 2023 18:20
Oficiali de la Casa Albă: Persoane legate de serviciile secrete din Rusia intenționează să declanșeze o insurecție împotriva guvernului Republicii Moldova

Comunitatea de informații din SUA consideră că persoane cu legături cu serviciile secrete ruse intenționează să organizeze proteste în Republica Moldova, pentru a încerca să promoveze o insurecție împotriva guvernului de la Chișinău, cu scopul final de a vedea o administrație mai pro-rusă instalată acolo, au spus oficialii Casei Albe, potrivit CNN.

„SUA consideră că Rusia lucrează pentru a slăbi guvernul Republicii Moldova, care caută legături mai strânse cu Uniunea Europeană”, a spus John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, scrie CNN.

SUA văd, de asemenea, semne că actorii legați de guvernul rus ar putea oferi instruire pentru manifestanții anti-guvernamentali din Republica Moldova.

De asemenea, administrația Biden consideră că Moscova lucrează pentru a semăna dezinformare cu privire la stabilitatea generală a Republicii Moldovei.

Potrivit surseu citate, un exemplu a fost afirmația Ministerului rus al Apărării potrivit căruia Ucraina plănuia să invadeze Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, susținută de Moscova. Oficialii americani au spus că aceste acuzații sunt „nefondate, false și creează o alarmă fără temei”.

„Administrația Biden nu vede nicio amenințare militară imediată pentru Republica Moldova”, au spus oficialii.

Dar SUA urmăresc îndeaproape activitățile Rusiei în Republica Moldova și se declară îngrijorate de eforturile continue ale Moscovei de a destabiliza Europa.

SUA declasifică acum aceste informații într-un efort de a descuraja Rusia să-și continue planurile, au spus oficialii, similar cu modul în care SUA declasifică în mod regulat informațiile despre intențiile Rusiei în Ucraina, cu scopul de a-i expune planurile.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău