Oficial ucrainean: Războiul din Ucraina ucide natura din R.Moldova și România

  • 19 August 08:03
Oficial ucrainean: Războiul din Ucraina ucide natura din R.Moldova și România

Daunele aduse mediului din Ucraina de invazia Rusiei depășesc deja 60 de miliarde de dolari, iar această cifră este în creștere. Consecințele infracțiunilor de acest gen se extind și în alte țări, în special, în Moldova și România, relatează IPN cu referință la Ucrinform.

Despre aceasta a declarat ministrul Protecției Mediului, Ruslan Streleț, la briefingul comun cu omologul său moldovean, Sergiu Lazarencu, cu ocazia semnării săptămâna trecută la Odesa a Acordului privind punerea în aplicare a Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Espoo), despre care IPN a informat anterior.

„Astăzi avem deja peste 5,5 mii de astfel de cazuri de infracțiuni împotriva mediului ucrainean de către inamic. Pierderile totale depășesc deja 60 de miliarde de dolari, iar această cifră, din păcate, este doar în creștere”, a spus Streleț.

El a amintit de cazul unui incendiu de amploare într-unul din porturile din regiunea Odesa, fumul căruia a poluat aerul din Moldova. „Este un impact transfrontalier și este o responsabilitate complet diferită. Calculând astfel de pierderi, cred că nu numai Ucraina va avea pe viitor dreptul la despăgubiri ca urmare a agresiunii armate”, a menționat oficialul.

La rândul său, ministrul moldovean al mediului, Sergiu Lazarencu, a menționat că efectele negative în urma distrugerii mediului nu se limitează la hotar. „Vom lucra împreună pentru a diminua efectele negative asupra mediului și ne vom asigura că toate proiectele sociale, economice și de infrastructură vor fi dezvoltate fără a compromite natura”, a declarat ministrul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
19,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău