Oficial sirian: "Retragerea forțelor iraniene din Siria nu este subiect de negociere"

  • 23 Mai 2018 12:28
Oficial sirian:

Retragerea forțelor iraniene nu este subiect de negociere, a anunțat miercuri ministrul adjunct sirian al apărării, comentarii făcute în urma solicitării formulate de Washington privind retragerea acestora din conflictul sirian.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a cerut Iranului schimbări semnificative - de la renunțarea la programul său nuclear la părăsirea războiului sirian - sau riscă sancțiuni economice severe.

"Rămânerea sau retragerea forțelor iraniene sau a Hezbollahul-ui din Siria nu este un subiect de discutat deoarece este (treaba) guvernului sirian", a transmis postul de televiziune libanez al-Mayadeen TV, citându-l pe ministrul adjunct de externe al Siriei, Faisal Mekdad.

În conflictul de șapte ani din Siria, Iranul a furnizat un sprijin vital armatei președintelui Bashar al-Assad. Forțele sale și milițiile din regiune pe care le susține, inclusiv mișcarea libaneză Hezbollah, au ajutat Damascul să repreia controlul principalelor orașe din mâinele militanților și ale rebelilor. Rusia a mobilizat, de asemenea, forțe pentru a ajuta statul sirian. Mike Pompeo a declarat că Iranul trebuie să-și retragă din Siria toate forțele pe care le comandă. Teheranul a respins ultimatul SUA, iar un înalt oficial a menționat că americanii au arătat astfel că vor "schimbarea regimului" din Iran. Mekdad a adăugat că guvernul de la Damasc plănuiește să recucerească fiecare centimetru din țară, iar viitoarea țiintă ar putea fi în nord sau sud, după înfrângerea insurgenților din mai multe enclave din jurul capitalei.

"Aceasta este decizia noastră și decizia prietenilor noștri", a transmis postul de televiziune proguvernamental sirian, citându-l pe Mekdad, care a acordat un interviu agenției de știri ruse de stat Sputnik". "După stoparea pericolului terorist care amenința Damascul, s-ar putea să ne îndreptăm către nord sau sud".

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău