Oficial ONU: Este posibil ca Mohammed bin Salman să fi avut un rol în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

  • 20 Iunie 2019 10:45
Oficial ONU: Este posibil ca Mohammed bin Salman să fi avut un rol în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Există probe suficiente în vederea deschiderii unei anchete vizând oficiali saudiți de rang înalt - inclusiv prințul moștenitor Mohammed bin Salman - în dosarul Khashoggi, a apreciat miercuri o expertă ONU în drepturile omului, îndemnându-l pe secretarul general al ONU să deschidă această anchetă, relatează AFP, citată de news.ro și de Digi24.ro

După ce a anchetat timp de șase luni moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, raportoarea specială ONU cu privire la execuții extrajudiciare Agnès Callamard a anunțat, într-un raport, că a ”stabilit că există elemente de probă credibile care justifică o anchetă suplimentară cu privire la responsabilitatea individuală a unor oficiali saudiți de rang înalt, inclusiv a prințului moștenitor” Mohammed bin Salman, supranumit MBS.

Ea a avertizat împotriva ”importanței disproporționate acordate identificării autorului crimei”, subliniind că justiția nu trebuie să stabilească doar responsabilitatea autorului - fizic - al crimei.

O anchetă judiciară ”vizează, de asemenea, dacă nu cumva în primul rând, să identifice persoanele care, în contextul comiterii unei încălcări, au abuzat de responsabilitățile postului lor de autoritate sau nu și le-au îndeplinit”, subliniază ea în raport.

Callamard - care la fel ca alți independenți ONU nu vorbește în numele Organizației Națiunilor Unite - consideră Arabia Saudită ”responsabilă” de”execuția extrajudiciară” a jurnalistului, un critic al puterii saudite, care a murit în mod brutal în octombrie în sediul Consulatului țării sale la Istanbul.

După ce a negat, inițial, crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii și susține în prezent că Jamal Khashoggi a fost ucis într-o operațiune neautorizată de către putere.

Experta ONU îl îndeamnă pe secretarul general al ONU Antonio Guterres ”să deschidă o anchetă penală de urmărire cu privire la asasinarea domnului Khashoggi, în vederea constituirii unor dosare solide despre fiecare dintre presupușii autori”.

Șeful ONU ”ar trebui să fie el însuși în măsură să deschidă o anchetă penală internațională de urmărire, fără să fie necesar să intervină vreun stat”, relevă ea.

Jamal Khashoggi, care a emigrat în Statele Unite, era un critic al prințului miștenitor Mohammed bin Salman.

Potrivit unor informații de presă, CIA a apreciat că asasinatul probabil a fost comandat de către prințul moștenitor - liderul de facto al regatului saudit.

În procedura lansată în justiția saudită, acuzarea l-a dezvinovățit pe prințul moștenitor și a inculpat 20 de persoane, cerând pedeapsa cu moartea împotriva a cinci dintre acești bărbați.

În raportul său, Callamard cere de asemenea poliției federale americane (FBI) să deschidă o anchetă cu privire la jurnalist, care era rezident american.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
24
Mon
22

Curs oficial BNM 15 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4388 0.0308
USD 17.0958 -0.0318
RON 4.0135 0.0067
UAH 0.6302 -0.0018
RUB 0.2407 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău