Oficial NATO, la Chișinău: După agresiunea Rusiei în Ucraina, toată lumea a înțeles beneficiile apartenenței la NATO și UE

  • 20 Octombrie 2018 13:09
Oficial NATO, la Chișinău: După agresiunea Rusiei în Ucraina, toată lumea a înțeles beneficiile apartenenței la NATO și UE

În Lituania, țară membră UE și NATO, nimeni nu contestă beneficiile apartenenței la aceste instituții internaționale, a declarat președinta Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene, la încheierea vizitei sale în Republica Moldova.

„Dimpotrivă, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, toată lumea a înțeles că această apartenență este salvatoare”, a remarcat oficialul NATO, originar din Lituania, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Ea a subliniat că NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova și că această decizie îi aparține în exclusivitate poporului. Rasa Jukneviciene a amintit că Republica Moldova este un partener care participă la Parteneriatul pentru Pace, participă la misiunea NATO din Kosovo și care este ajutată de NATO să realizeze reforme.

„Interesul nostru este ca Republica Moldova să fie un stat democratic. Ce cale va alege, neutralitatea sau alta, aceasta e treaba ei. Pentru noi cel mai important este pacea”, a declarat Rasa Jukneviciene. „Reformele nu sunt necesare pentru NATO sau UE, reformele sunt necesare populației”, a subliniat  președinta Adunării Parlamentare NATO.

Ea mai reiterat că vizita sa nu e legată de opțiunea Republicii Moldova pentru neutralitate.

„Aceasta este alegerea Republicii Moldova. Eu doar pot să spun că Lituania a ales o altă cale. În anul 1993, toate partidele politice s-au așezat la o masă rotundă, după care au făcut declarația că noi vom merge pe această cale. Apoi Parlamentul a adoptat strategia în care se scrie clar în ce direcție mergem și care sunt prioritățile noastre. Dar aceasta e alegerea fiecărui popor”, a mai spus Rasa Jukneviciene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău