OFICIAL | Comisia de la Veneția evaluează CRITIC proiectul de modificare a sistemului electoral

  • 16 Iunie 2017 19:00
OFICIAL | Comisia de la Veneția evaluează CRITIC proiectul de modificare a sistemului electoral

Comisia de la Veneția evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al instituției. De asemenea, experții Comisiei formulează critici și în privința unui proiect al președintelui Igor Dodon privind sporirea împuternicirilor șefului statului, Autoritățile de la Chișinău fac referire la dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și stabili sistemul electoral.

Comisia de la Veneția care s-a întrunit astăzi în sesiune menționează că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susținut printr-un consens larg, așa cum prevedea una din principalele condiții. De asemenea, modificarea  ridică "preocupări semnificative", inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie vulnerabili în fața intereselor de afaceri, se arată în comunicatul difuzat de Comisia de la Veneția. De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea că ar putea exista presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale și notează că nu există criterii clar stabilite privind organizarea votului în regiunea transnistreană și în afara Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la ședința Comisiei a declarat la Publika TV că autoritățile și-au asumat să implementeze recomandările Comisiei. În același timp, el a reiterat că este dreptul Republicii Moldova să decidă în privința sistemului electoral pe care îl va aplica.

Chiar dacă este dreptul suveran al statelor să decidă în privința sistemului electoral, în cazul în care Republica Moldova nu va ține cont de recomandările Comisiei va avea de suferit imaginea sa pa plan extern, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Pavel Postică de la Promo-Lex, organizație specializată în legislația electorală și monitorizarea campaniilor electorale.

De asemenea, Comisia de la Veneția a emis un aviz critic față de proiectul lui Igor Dodon de modificare a Constituției prin care să fie extinse prerogativele șefului statului în privința dizolvării Parlamentului.

Parlamentul Republicii Moldova a votat la începutul lunii mai, în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea sistemului electoral mixt în care jumătate din deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale. Inițiativa a fost votată de deputații democrați aflați la guvernare și aliaților lor din grupul popular-european, precum și de socialiști, susținători ai lui Igor Dodon. Votarea acestui document a provocat proteste ale societății civile și ale partidelor de opoziție care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:1,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
19 °C
Joi
20 °C
Vin
23 °C
Sâm
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău